- Advertisement -
Sastojci za posne zapečene tikvice sa paradajz sosom:
- 3 srednje tikvice,
- 400 g pelata ili domaćeg paradajz sosa,
- 2 čena belog luka, sitno iseckana,
- 1 kašičica suvog origana,
- 1/2 kašičice suvog bosiljka,
- so i biber po ukusu,
- maslinovo ulje,
- 2 kašike prezli (po izboru),
- svež peršun za dekoraciju.
Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom se pripremaju na sledeći način:
- Tikvice operite i isecite na kolutove ili tanke trake. Lagano ih posolite i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi otpustile višak vode. Nakon toga ih obrišite papirnim ubrusom.
- U tiganju na srednjoj vatri zagrejte malo maslinovog ulja i propržite sitno seckani beli luk dok ne zamiriše. Dodajte paradajz sos, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte na tihoj vatri 10 minuta dok se sos ne zgusne.
- U nauljanu tepsiju poređajte sloj tikvica, zatim prelijte sa malo paradajz sosa. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem paradajz sosa na vrhu.
- Preko poslednjeg sloja paradajza pospite prezle za dodatnu hrskavost.
- Zagrejte rernu na 200°C i pecite tikvice oko 25 minuta, dok ne postanu zlatne boje.
- Pre serviranja pospite svežim peršunom i poslužite uz hleb ili kao prilog.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -