Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom

1015
- Advertisement -

Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom

Advertisements

Sastojci za posne zapečene tikvice sa paradajz sosom:

  • 3 srednje tikvice,
  • 400 g pelata ili domaćeg paradajz sosa,
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana,
  • 1 kašičica suvog origana,
  • 1/2 kašičice suvog bosiljka,
  • so i biber po ukusu,
  • maslinovo ulje,
  • 2 kašike prezli (po izboru),
  • svež peršun za dekoraciju.

Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom se pripremaju na sledeći način:

  1. Tikvice operite i isecite na kolutove ili tanke trake. Lagano ih posolite i ostavite da odstoje 10 minuta kako bi otpustile višak vode. Nakon toga ih obrišite papirnim ubrusom.
  2. U tiganju na srednjoj vatri zagrejte malo maslinovog ulja i propržite sitno seckani beli luk dok ne zamiriše. Dodajte paradajz sos, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte na tihoj vatri 10 minuta dok se sos ne zgusne.
  3. U nauljanu tepsiju poređajte sloj tikvica, zatim prelijte sa malo paradajz sosa. Ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Završite sa slojem paradajz sosa na vrhu.
  4. Preko poslednjeg sloja paradajza pospite prezle za dodatnu hrskavost.
  5. Zagrejte rernu na 200°C i pecite tikvice oko 25 minuta, dok ne postanu zlatne boje.
  6. Pre serviranja pospite svežim peršunom i poslužite uz hleb ili kao prilog.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posne zapečene tikvice sa paradajz sosom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -