Sastojak: cimet
Napitak od jabuke i cimeta
Sastojci za napitak od jabuke i cimeta:
2 veće jabuke,
2 štapića cimeta,
voda.
Posni čokoladni kolač na vodi
Sastojci za posni čokoladni kolač na vodi:
2 čaše brašna,
3 kašike džema (po izboru),
prašak za pecivo,
1,5 čaša šećera,
2 čaše vode,
kašičica cimeta.
Za glazuru može menaž čokolada, a ja sam pravila glazuru tako što sam skuvala 2 kašike kakaoa, vanilin šećer i malo vode.
Rustik posni bezglutenski kolač s makom i bananom
Sastojci za rustik posni bezglutenski kolač s makom i bananom:
2 čaše (2,5dl) finog kukuruznog brašna,
1 čaša heljdinog brašna,
1 čaša žutog šećera,
1 čaša mlevenog maka,
1 kesica vanilin šećera,
1 kesica praška za pecivo,
½ čaše ulja,
3 čaše kisele vode,
1 banana,
1 kašičica mlevenog đumbira,
1 kašičica mlevenog cimeta.
Posna torta od šargarepe i pomorandže
Sastojci za posnu tortu od šargarepe i pomorandže:
2 šoljice brašna,
1,5 šoljica narendane šargarepe,
2 kašičice cimeta,
1 pomorandža,
7 kašičica šećera,
pola šoljice ulja,
prašak za pecivo,
šaka oraha (ili bilo kog orašastog voća).
Posna pita sa jabukama i medom
Sastojci za posnu pitu sa jabukama:
pakovanje kora za pitu,
1 kg jabuka,
med,
kisela voda,
sećer,
vanilin šećer,
malo brašna ili čistog pčelinjeg voska,
cimet,
orasi,
suvo groždje po želji.
Jabuke u prezli
Sastojci za jabuke u prezli:
5 kiselih jabuka,
2 kašike soka od limuna,
šolja prezli,
šolja šećera,
kašičica cimeta,
125 g margarina, iseckanog.
Posna štrudla sa makom ili orasima
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.
Posno medeno srce
Sastojci za posno medeno srce:
1+1/2 čaša vode (čaša od jogurta),
1 čaša šećera,
2 i po čaše brašna,
8 kašika džema (bilo koji, ja sam od šipuraka),
2 kašike meda,
2 kašike ulja,
1 kašičica cimeta,
1 kačišica sode bikarbone,
1 prašak za pecivo,
1 kašičica mlevenog karanfilića,
100 g posne čokolade za kuvanje,
manja kocka biljnog margarina.
Posna žito torta na vodi
Sastojci za posnu žito tortu:
1/2 kg pšenice,
300 g šećera,
5 g cimeta,
polovina sitno narendanog muskantnog oraha,
300 g mlevenih oraha.
Katajef
Sastojci za katajef:
Za testo:
150 g brašna,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
300 ml tople vode.
Za fil:
100 g pečenih mlevenih oraha,
40 g šećera,
cimet,
limunova i pomorandžina kora.
Za preliv:
400 g šećera,
200 ml vode,
1 kašičica limunovog soka.