Sastojak: crno vino
Šaran na mađarski način
Sastojci za šarana na mađarski način:
šaran od 2 kg,
3 glavice crnog luka,
100 g margarina,
2 crvene i dve zelene babure,
125 g svežih šampinjona,
2 dl riblje čorbe,
kašika aleve paprike,
2 dl crnog vina,
kašika brašna,
biber,
so.
Postan krompir sa lukom
Sastojci za postan krompir sa lukom:
1 kg krompira,
3 glavice crnog luka,
100 ml crnog vina,
1 kutlača vode u kojoj je kuvan krompir,
3 kašike maslinovog ulja,
so,
biber.
Tunjevina sa crnim vinom
Sastojci za tunjevinu sa crnim vinom:
2 režnja sveže tunjevine (oko 600 g.),
200 ml mladog crnog vina,
brašno,
čen belog luka,
peršun,
maslinovo ulje,
biber,
so.
Punjeni paradajz sa rižotom i pasuljem
Za paradajz punjen rižotom i pasuljem potrebno je: 250 g svežeg crvenog pasulja, 750 ml bujona od povrća, 100 g crnog luka, 450 g pirinča, 250 ml crnog vina, 8 komada svežeg paradajza, 3 čena belog luka, kašika svežeg peršuna
Mus sa dunjama, bananom i jabukama
Sastojci za mus sa dunjama, bananom i jabukama:
10 velikih dunja,
1 dl slatkog vina,
2 kašike meda,
1 banana,
2 jabuke,
šaka badema,
1 kašičica cimeta,
20 g posnog margarina,
1/2 kašičice muskatnog oraha.
Posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama
Sastojci za posni paprikaš sa patlidžanom i tikvicama:
1 veći patlidžan isečen na kockice,
0,5 dl maslinovog ulja,
2 glavice crnog luka iseckanog na kockice,
5 čenova belog luka sitno iseckanog,
100 g integralnog pirinča,
1 srednja tikvica oljuštena i iseckana na kockice,
1 babura iseckana na komadiće,
3 veća paradajza iseckana na kockice,
1 dl crnog vina,
5 dl vode,
1/2 kašičice soli,
1/4 kašičice tucane crvene paprike,
2 kašike svežeg bosiljka sitno iseckanog,
2 kašike svežeg peršuna sitno iseckanog,
2 kašičice svežih listića ruzmarina.
Hobotnica u vinu
Sastojci za hobotnicu u vinu:
1 kg očišćene hobotnice,
800 g pelato paradajza,
0,5 dl maslinovog ulja,
200 g ukiseljenog luka,
3 dl crnog vina,
2 lista lovora,
1 kašičica origana,
crni biber u zrnu,
2 kašike seckanog peršuna
Punjene lignje
Sastojci za punjene lignje:
1 kg lignji,
1 šolja barenog pirinča,
2 glavice crnog luka,
peršunov list,
1/2 čaše ulja,
3 zrela paradajza,
1/3 čaše crnog vina,
so.