POSNA JELA SA SASTOJKOM: mirođija
Restovani losos
Sastojci za restovani losos:
500 g lososa,
250 g bukovača,
200 g prokelja,
limun,
pomorandža,
mirođija,
ulje,
so,
mleveni crni biber.
Posne tikvice sa pirinčem
Posne tikvice sa pirinčem se pripremaju na sledeći način:
Tikvice za punjenje se oljušte, izdube kašikom, operu i ostave da se ocede.
Oljušti se dosta crnog luka, sitno isecka i stavi u tavu, sa maslinovim uljem, da se malo izdinsta.
Posna salata sa krastavcem i kukuruzom
Sastojci za posnu salatu sa krastavcem i kukuruzom:
250 g smrznutog kukuruza šećerca,
1 krastavac,
vezica sveže mirođije,
maslinovo ulje,
malo soka od limuna,
so.
Posni prokelj sa prelivom
Sastojci za posni prokelj sa prelivom:
750 g prokelja,
3 veće šargarepe,
3 praziluka,
2 kašike margarina,
2 kašike jabukovog sirćeta,
kašika iseckanog peršunovog lišća,
3 kašičice iseckane mirođije,
5 kašika brašna,
biber,
so.
Tikvice u sopstvenom soku
Sastojci za tikvice u sopstvenom soku:
1 kg manjih tikvica,
2 čena belog luka,
veza mirođije,
1 dl ulja,
so.
Posno predjelo od šargarepe
Sastojci za posno predjelo od šargarepe:
8 šargarepa,
glavica crvenog luka,
kašika ulja od oraha ili kikirija,
2 kašike suvog grožđa,
1 kašika mlevenih oraha,
sok jednog limuna,
1 kašika sitno iseckanog peršuna,
1 kašika sitno iseckane mirođije,
prstohvat karija,
1 kašičica soli,
1/4 kašičice bibera.
Posna musaka od pirinča i šampinjona
Sastojci za posnu musaku od pirinča i šampinjona:
150 g pirinča,
300 g šampinjona,
2 glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
1 kašika peršunovog lista,
1 kašika sveže iseckane mirođije,
1 kašika karija,
1 kašika brašna,
1 kašika suvih začina,
ulje, so i biber po ukusu.
Mladi grašak na vodi
Sastojci za mladi grašak na vodi:
1 kg mladog graška,
2 l vode,
2 glavice crnog luka,
2 šargarepe,
2 kašike začina,
1 veza mirođije i peršuna,
4 češnja belog luka,
2 kašike brašna,
so.