Sastojak: nana
Posne sarmice od blitve sa nanom
Za sarmice od blitve potrebno je: 1 kg blitve,
1 velika šargarepa (rendana),
400 g paradajza (rendanog),
250 g pirinča,
1 kašika mirođije,
1 glavica crnog luka,
maslinovo ulje,
so,
biber,
nana,
vegeta
Osvežavajuća posna salata
Sastojci za osvežavajuću posnu salatu:
250 g kuvane pšenice,
7,5 dl vode,
250 g rendanog celera,
1/2 kg nakiselih jabuka,
pola šolje iseckane sveže nane,
manja glavica sitno sečenog crnog luka.
Vinegret (preliv):
2 kašike ulja,
3 kašike jabukovog sirćeta,
2 kašike soka od jabuka,
kašika meda,
2 kašičice rendanog svežeg đumbira.
Testenina sa somovinom i keljom
Sastojci za testeninu sa somovinom i keljom:
4 fileta somovine (po 150 g),
2-3 kašike soka od limete,
krupna morska so,
krupnije mleven biber,
manja glavica kelja,
kašičica ulja,
500 g testenine bez jaja.
Gaspačo od lubenice sa ukusom limete
Sastojci za gaspačo od lubenice:
4 kriške lubenice,
crvena paprika isečena na kockice,
šolja iseckanog paradajza,
šolja iseckanog krastavca,
šolja crvenog luka sitno naseckanog,
pola šolje korijandera,
pola šolje nane,
čili papričica,
2 čena belog luka,
sok od po jednog limuna i limete,
pola kašike kumina,
sveže mleveni crni biber,
morska so.
Posna salata od leblebija
Sastojci za posnu salatu od leblebija:
500 g leblebija iz konzerve ili kuvanih i oceđenih,
veća jabuka,
2 krastavca,
grančica celera,
manji grozd belog grožđa,
veća crvena paprika,
čen belog luka,
limun,
pola veze peršuna,
struk-dva mladog luka,
so i biber.
Posni hleb sa začinima
Sastojci za posni hleb sa začinima:
200 g pšeničnog integralnog ili kukuruznog brašna,
200 g integralnog ražanog brašna,
1/2 paketa svežeg kvasca,
kašičica meda,
malo soli,
kašičica kima,
kašičica seckanog peršuna i celera,
kašičica osušene nane,
1/2 kašičice origana,
malo majčine dušice.
Posna pica sa paradajzom
Za pizzu sa paradajzom potrebno je: 1 testo za picu, 1 šolja pečurki, 1 zreo paradajz, 2-3 zelene paprike, 1 glavica crnog luka, 1 kašika ruzmarina, malo nane, 1 češanj belog luka, 1 šolja kečapa, malo ljute paprike (po želji), malo ulja.