Sastojak: prezla
Hilandarski rezanci
Hilandarski rezanci se pripremaju na sledeći način:
U ključalu, malo soljenu vodu, sipa se oko 5 kg rezanca, poklope se i ostave da se kuvaju.
Skuvani i oceđeni rezanci, zavisno da li je posan ili mrsan dan, preliju se, tako vrući, maslinovim uljem i mrvicama od hleba, jer u Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući - HLEB NIKADA NE BACA!
10 posnih slatkih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu deset posnih slatkih pita. Posne slatke pite - to je ono kad vam hrska i topi se u ustima
10 posnih jela na vodi koje morate probati
Recepti za pripremu deset posnih jela na vodi koje morate probati. Ukoliko postite na vodi, pogledajte ove recepte
Punjene lignje na mediteranski način
Sastojci za punjene lignje na mediteranski način:
1 kg srednjih lignji,
2 čena belog luka,
50 ml belog vina,
500 g paradajza iz konzerve,
1 kg krompira,
maslinovo ulje,
malo vegete.
Pljeskavice od ribe
Sastojci za pljeskavice od ribe:
1,5 kg ribe,
so,
biber,
lorber,
1 glavica crnog luka,
2-3 čena belog luka,
peršun,
prezla,
ulje,
brašno.
Posne šnicle od povrća sa sojom
Sastojci za posne šnicle od povrća sa sojom:
250 g sojinih ljuspica,
2 krompira,
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
80 g brašna,
50 g margarina,
100 g prezli,
2 dl ulja,
1 čen belog luka,
malo muskantnog orašćića,
peršun,
biber,
so.
Nanina boranija u dunstu
Sastojci za Naninu boraniju u dunstu:
1 kg boranije,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
2 korena peršuna,
1 koren celera,
1 glavica belog luka,
sok od 1 limuna,
kašika prezli,
ulje,
peršun,
biber,
so.
Supa od šargarepe
Potrebno je:
300 gr šargarepe,
kašika prezle,
ulje,
so,
biber,
peršun.
Priprema:
Oprati, očistiti i na kolutove izrezati 300 gr šargarepe.
Kuvati ih dok ne omekšaju, a zatim propasirati i staviti na zapršku...
Posne knedle od krompira
Sastojci za posne knedle od krompira:
500 g krompira,
500 g brašna,
prezle,
so.
Lignje punjene pipcima
Sastojci za lignje punjene pipcima:
1,5 kg lignji,
glavica belog luka,
kapar,
so,
ulje,
peršunov list,
prezle,
brašno.