- Advertisement -
Sastojci za posne kuglice od sočiva i paradajz umak:
- 1 šolja suvih crvenih sočiva,
- 2 šolje vode,
- 1 crni luk,
- 2 čena belog luka,
- 1 šargarepa,
- 1 šolja prezli (ili brašna po potrebi),
- 1 kašičica mlevene paprike,
- 1 kašičica suvog origana,
- so i biber po ukusu,
- maslinovo ulje za prženje.
Umak:
- 2 šolje pasiranog paradajza (ili paradajz sosa),
- 1 crni luk,
- 2 čena belog luka,
- 1 kašičica suvog bosiljka,
- 1 kašičica suvog origana,
- so i biber po ukusu,
- maslinovo ulje za dinstanje.
Posne kuglice od sočiva i paradajz umak se pripremaju na sledeći način:
- Operite sočivo pod hladnom vodom.
- Stavite sočivo u šerpu sa vodom i kuvajte dok ne omekša (otprilike 15-20 minuta). Procedite.
- U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
- Dodajte rendanu šargarepu i propržite je nekoliko minuta.
- U blenderu ili procesoru za hranu, sameljite kuvano sočivo zajedno sa proprženim povrćem. Dodajte prezle, mlevenu papriku, origano, so i biber prema ukusu. Smesu dobro promešajte.
- Oblikujte smesu u male kuglice.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje i pržite kuglice dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana.
Umak:
- U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.
- Dodajte pasirani paradajz, bosiljak, origano, so i biber po ukusu. Kuvajte na srednje niskoj vatri dok se umak ne zgusne.
- Kada su kuglice gotove, poslužite ih prelivene toplim paradajz umakom.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posne kuglice od sočiva i paradajz umak
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -