Sastojak: prezla
Posne pogačice
Sastojci za posne pogačice:
po 100 g raženih, ovsenih, sojinih, pšeničnih i ječmenih pahuljica,
kisela voda,
crni luk (ili praziluk),
beli luk,
konzerva tunjevine,
začini po izboru (so, biber, kurkuma, peršun, majčina dušica, senf, kečap…)
povrće po izboru seckano na kockice (šargarepa, krompir, tikvice, keleraba, paprika, plavi paradajz, rotkva, blitva, spanać, sremuš…)
brašno ili prezle.
Posna slavska torta
Sastojci za posnu slavsku tortu:
500 g mlevenih oraha,
50 g prezle,
1/2 l belog vina,
500 g kristal šećera,
100 g brašna,
strugani oraščić,
šećer u prahu za posipanje.
Posne ćufte od sardina
Sastojci za posne ćufte od sardina:
1 kg sardina,
3 kuvana paradajza,
3 kašike drobljenog tofu sira,
25 g suvog groždja,
25 g pinjola,
2 limuna,
veza peršuna,
kašika prezli,
čen belog luka,
brašno,
so,
biber,
ulje za prženje.
Posno varivo od paradajza
Sastojci za posno varivo od paradajza:
1 kg paradajza,
1 glavica belog luka,
peršun,
so,
biber,
2-3 glavice crnog luka,
maslinovo ulje,
šolja pirinča,
prezle.
40 posnih jela za 40 dana posta
Riblji paprikaš: 1 kg sveže bele ribe,
5-6 krompira oljuštenih i isecenih na kocke,
2 šargarepe iseckane na kolutice,
1/2 šolje graška,
peršun,
so,
biber,
ulje.
Posne ćufte od žitarica
Sastojci za posne ćufte od žitarica:
Za pire:
1,6 kg krompira,
glavica crnog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
2 kašike mešanog začinskog bilja,
muskatni oraščić,
so,
biber,
2 kašike biljnog margarina.
Za sos:
6 kašika maslinovog ulja,
2 čena belog luka,
kašika peršuna,
pola kašike majčine dušice,
pola kašike ruzmarina,
kašika seckanih maslinki.
Za ćufte:
200 g tunjevine,
20 g pšeničnih klica,
20 g kornflejksa,
prezle.
Gratinirane lignje
Sastojci za gratinirane lignje:
2 velike lignje od po 300 g svaka,
80 g prezli,
1 čen belog luka,
pola limuna,
peršun,
100 ml maslinovog ulja,
so,
biber.
Hilandarski rezanci
Hilandarski rezanci se pripremaju na sledeći način:
U ključalu, malo soljenu vodu, sipa se oko 5 kg rezanca, poklope se i ostave da se kuvaju.
Skuvani i oceđeni rezanci, zavisno da li je posan ili mrsan dan, preliju se, tako vrući, maslinovim uljem i mrvicama od hleba, jer u Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući - HLEB NIKADA NE BACA!
10 posnih slatkih pita koje morate probati
Ovo su recepti za pripremu deset posnih slatkih pita. Posne slatke pite - to je ono kad vam hrska i topi se u ustima
10 posnih jela na vodi koje morate probati
Recepti za pripremu deset posnih jela na vodi koje morate probati. Ukoliko postite na vodi, pogledajte ove recepte