POSNA JELA SA SASTOJKOM: tahini
Salata od maslačka
Sastojci za salatu od maslačka:
1/2 kg listova maslačka,
2 jabuke,
crveni luk,
1/2 šoljice tahinija,
1 šoljica (za kafu) sveže isceđenog soka od pomorandže,
1 kašika narendanog đumbira,
1/2 kašičice cimeta,
1/2 kašičice karija,
malo maslinovog ulja,
so.
Posni namaz od povrća
Sastojci za posni namaz od povrća:
1/2 crvene paprike,
1/2 tikvice,
1/2 čena belog luka,
1 kašičica tahinija,
1/2 kašičice kumina,
1 prstohvat soli.
Hilandarski rezanci
Hilandarski rezanci se pripremaju na sledeći način:
U ključalu, malo soljenu vodu, sipa se oko 5 kg rezanca, poklope se i ostave da se kuvaju.
Skuvani i oceđeni rezanci, zavisno da li je posan ili mrsan dan, preliju se, tako vrući, maslinovim uljem i mrvicama od hleba, jer u Hilandru se, a tako bi trebalo da bude i u svakoj kući - HLEB NIKADA NE BACA!