- Advertisement -
Sastojci za posnu pitu sa povrćem i humusom:
Za fil:
- 2 šolje seckanog povrća po izboru (npr. šargarepa, tikvica, paradajz, crvena paprika),
- 1 crveni luk,
- 2 kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu,
- 1 kašičica suvog origana.
Za koru:
- 1 pakovanje posnog lisnatog testa (oko 400g),
- 2 kašike maslinovog ulja za premazivanje.
Za humus:
- 1 konzerva leblebija,
- 2 kašike tahinija,
- 2 čena belog luka,
- sok od 1 limuna,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- so i biber po ukusu.
Posna pita sa povrćem i humusom se priprema na sledeći način:
- U tavu stavite maslinovo ulje i propržite crveni luk dok ne postane staklast.
- Dodajte seckano povrće, posolite, pobiberite i dodajte origano.
- Dinstajte dok povrće ne omekša. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
- U blenderu ili procesoru za hranu, kombinujte leblebije, tahini, beli luk, sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
- Rastanjite posno lisnato testo na pobrašnjenoj površini.
- Preko humusa rasporedite dinstano povrće.
- Prebacite testo u pleh za pitu, ostavljajući ivice da vise sa strane.
- Razmažite sloj humusa preko testa
- Preklopite ivice testa preko nadeva, stvarajući neku vrstu „pletenice“.
- Premažite ivice testa maslinovim uljem za sjaj.
- Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplo.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posna pita sa povrćem i humusom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -