Posna pita sa povrćem i humusom

272
- Advertisement -

Posna pita sa povrćem i humusom

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za posnu pitu sa povrćem i humusom:

Za fil:

  • 2 šolje seckanog povrća po izboru (npr. šargarepa, tikvica, paradajz, crvena paprika),
  • 1 crveni luk,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu,
  • 1 kašičica suvog origana.

Za koru:

  • 1 pakovanje posnog lisnatog testa (oko 400g),
  • 2 kašike maslinovog ulja za premazivanje.

Za humus:

  • 1 konzerva leblebija,
  • 2 kašike tahinija,
  • 2 čena belog luka,
  • sok od 1 limuna,
  • 3 kašike maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu.

Posna pita sa povrćem i humusom se priprema na sledeći način:

  1. U tavu stavite maslinovo ulje i propržite crveni luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte seckano povrće, posolite, pobiberite i dodajte origano.
  3. Dinstajte dok povrće ne omekša. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi.
  4. U blenderu ili procesoru za hranu, kombinujte leblebije, tahini, beli luk, sok od limuna, maslinovo ulje, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatku smesu.
  5. Rastanjite posno lisnato testo na pobrašnjenoj površini.
  6. Preko humusa rasporedite dinstano povrće.
  7. Prebacite testo u pleh za pitu, ostavljajući ivice da vise sa strane.
  8. Razmažite sloj humusa preko testa
  9. Preklopite ivice testa preko nadeva, stvarajući neku vrstu „pletenice“.
  10. Premažite ivice testa maslinovim uljem za sjaj.
  11. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok testo ne postane zlatno smeđe.
  12. Izvadite iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja. Poslužite toplo.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna pita sa povrćem i humusom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -