- Advertisement -
Sastojci za posnu pečenu bundevu sa tahini sosom:
- 1 srednja bundeva (hokajdo ili muškatna),
- 2 kašike maslinovog ulja,
- 1/2 kašičice soli,
- 1/2 kašičice bibera,
- 1/2 kašičice kumina (opciono).
Za tahini sos:
- 3 kašike tahinija,
- 2 kašike limunovog soka,
- 1 čen belog luka (sitno seckan ili rendan),
- 1 kašika maslinovog ulja,
- 50 ml vode (ili po potrebi),
- so i biber po ukusu.
Posna pečena bundeva sa tahini sosom se priprema na sledeći način:
- Zagrejte rernu na 200°C. Bundevu operite, isecite na polovine, izvadite semenke i isecite je na kriške ili kocke, bez potrebe da je ljuštite ako koristite hokajdo bundevu. Stavite bundevu u pleh obložen papirom za pečenje, prelijte maslinovim uljem, pospite solju, biberom i kuminom (ako koristite).
- Pecite bundevu oko 30 minuta, dok ne postane mekana i blago zlatna po ivicama.
- U maloj činiji, pomešajte tahini, limunov sok, beli luk, maslinovo ulje i vodu. Mešajte dok ne dobijete glatku i kremastu konzistenciju. Po potrebi dodajte još vode da dobijete željenu gustinu. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Kada je bundeva pečena, izvadite je iz rerne i prelijte tahini sosom. Po želji, pospite seckanim peršunom ili pečenim susamom za dodatnu hrskavost i aromu. Poslužite toplo kao glavno jelo ili prilog.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posna pečena bundeva sa tahini sosom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -