Sastojci za posnu salata od krompira i krastavaca:
1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice,
3 velika ili 4 mala krompira,
1 kašika senfa (po želji može i više),
ulje,
sirće,
so,
biber,
svež peršun.
Posna salata od krompira i krastavaca se priprema na sledeći način:
Iseckan krastavac posoliti i ostaviti da pusti vodu.
Krompir bariti u ljusci, kad bude skuvan oljuštiti ga dok je još topao i iseći na kockice.
Sipati krompir u sud u kome se nalazi krastavac (ne odlivati tečnost koju je pustio krastavac), zatim dodati ulje i sirce, promešati, pa dodati kašiku ili više senfa, biber, svež peršun i sve sjediniti.
Sastojci za posne špagete sa tunjevinom:
paket posnih špageta,
konzerva tunjevine,
3-4 čena belog luka,
šolja kuvanog paradajza (ili od kečapa i vode napuniti šolju),
origano,
so,
biber.