Posni rolat s vlašcem se priprema na sledeći način:
Krompir oljuštite, operite i isecite na kocke, pa ga skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite ga, prebacite u veliku staklenu posudu, izgnječite i, dok je još topao, dodajte začin C i margarin.
Kad se pire malo ohladi, umešajte brašno razmućeno u mlakoj vodi. Mešanjem sastojaka brzo napravite testo.
Na umerenoj temperaturi istopite margarin, pa na njemu propržite prezle i dodajte naseckani vlašac. Sklonite sa šporeta i ostavite da se mrvice ohlade.
Na dasci posutoj brašnom razvucite testo na debljinu od centimetar. Premažite testo mlakom vodom i pospite filom od prezli i vlašca.
Oblikujte čvrst rolat, pa ga zamotajte u aluminijumsku foliju koju ste premazali margarinom.
Rolat stavite u duboku posudu za pečenje, prelijte ga litrom vode i kuvajte u rerni oko 50 minuta na 110 stepeni.
Tokom kuvanja više puta proveravajte ima li u posudi dovoljno vode. Ako treba, dodajte vode.
Sastojci za posni kuglof sa kafom:300g belog brašna,310ml sojinog mleka,185 belog šećera,180ml kokosovog ulja,3 kašičice nes kafe pomešane sa 2 kašičice vode,malo ekstrakta vanile,prašak za pecivo,1 kašičica cimeta.Za preliv:110g šečera u prahu,45g sojinog maslaca,malo ekstrakta vanile,1 kašika nes kafe pomešane sa jednom kašikom tople vode.