Posni rolat s vlašcem se priprema na sledeći način:
Krompir oljuštite, operite i isecite na kocke, pa ga skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite ga, prebacite u veliku staklenu posudu, izgnječite i, dok je još topao, dodajte začin C i margarin.
Kad se pire malo ohladi, umešajte brašno razmućeno u mlakoj vodi. Mešanjem sastojaka brzo napravite testo.
Na umerenoj temperaturi istopite margarin, pa na njemu propržite prezle i dodajte naseckani vlašac. Sklonite sa šporeta i ostavite da se mrvice ohlade.
Na dasci posutoj brašnom razvucite testo na debljinu od centimetar. Premažite testo mlakom vodom i pospite filom od prezli i vlašca.
Oblikujte čvrst rolat, pa ga zamotajte u aluminijumsku foliju koju ste premazali margarinom.
Rolat stavite u duboku posudu za pečenje, prelijte ga litrom vode i kuvajte u rerni oko 50 minuta na 110 stepeni.
Tokom kuvanja više puta proveravajte ima li u posudi dovoljno vode. Ako treba, dodajte vode.
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.