Posni slani rolat sa krompirom se priprema na sledeći način:
Krompir oljuštiti i obariti u slanoj vodi.
Posebno obariti spanać ili blitvu. Krompir i spanać ocediti od vode, pa sve zajedno propasirati, posoliti, pa oklagijom razvući u koru na nauljenoj foliji, posutoj susamom.
Obariti pirinač. Posebno skuvati šargarepe, pa ih iseckati na sitne kockice i pomešati sa barenim pirinčem, posoliti, pobiberiti, dodati sitno iseckane šampinjone, peršun, alevu papriku i beli luk.
Sve dobro promešati i ovom masom premazati koru od krompira i spanaća.
Uviti u rolat i ostaviti sa folijom u frižideru da se ohladi 2 sata.
Rolat premazati posnim majonezom, ukrasiti gustim kečapom i posuti susamom.
Sastojci za posni kolač sa rendanom bundevom:350g narendane bundeve,1 šolja šećera (šolja od 2,5dl),1 puna kašičica sode bikarbone,2dl ulja,2 šolje brašna,1 šaka mlevenih ili seckanih oraha,1 šaka suvih brusnica ili suvog grožđa.Za premaz:7-8 kašika džema od kajsije,3-4 kašike mlevenih oraha.