Posni pilav sa šaranom se priprema na sledeći način:
Šaran očistiti, dobro oprati, odstraniti glavu i rep, pa iseći na veće komade.
Komade posoliti i svaki zaseći nekoliko puta plitko.
Očistiti i iseckati crni luk, pa ga prodinstati na šolji ulja, a pri kraju prženja dodati malo aleve paprike.
Izdinstan luk izručiti po dnu dublje, veće tepsije, ravnomerno rasporediti i po njemu posuti 1/2 šolje opranog pirinča.
Preko pirinča staviti ribu, a zatim sve zaliti sosom.
Sos se pravi kao tanja zaprška. Zagrejati tri kašike ulja, propržiti kašiku brašna i kašiku aleve paprike. Kad porumeni doliti šolju mlake vode. Proključalim sosom preliti luk, pirinač i ribu.
Peći u zagrejanoj pećnici dok riba ne počne da se odvaja od kostiju.
Sastojci za posnu pitu sa pirinčem:
500 g tankih kora za pitu.
Za fil:
0,5 dl ulja,
struk praziluka,
200 g pirinča,
1 šargarepa,
50 g mariniranih pečuraka,
peršun,
biber,
so.
Za preliv:
1 dl ulja,
1 dl vode,
1/2 kesice praška za pecivo.