Posni pilav sa šaranom se priprema na sledeći način:
Šaran očistiti, dobro oprati, odstraniti glavu i rep, pa iseći na veće komade.
Komade posoliti i svaki zaseći nekoliko puta plitko.
Očistiti i iseckati crni luk, pa ga prodinstati na šolji ulja, a pri kraju prženja dodati malo aleve paprike.
Izdinstan luk izručiti po dnu dublje, veće tepsije, ravnomerno rasporediti i po njemu posuti 1/2 šolje opranog pirinča.
Preko pirinča staviti ribu, a zatim sve zaliti sosom.
Sos se pravi kao tanja zaprška. Zagrejati tri kašike ulja, propržiti kašiku brašna i kašiku aleve paprike. Kad porumeni doliti šolju mlake vode. Proključalim sosom preliti luk, pirinač i ribu.
Peći u zagrejanoj pećnici dok riba ne počne da se odvaja od kostiju.
Sastojci za posnu salatu od šargarepe sa peršunom i pinjolima:
oko 500g šargarepe (4-5 srednjih),
1 velika crvena paprika,
1/2 ili cela ljuta papričica,
sveži peršun (oko 45-50g listića),
oko 20g pinjola ili badema ili semenki.
Za preliv:
4 supene kašike maslinovog ulja,
1.5-2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirća,
so, biber,
začini po želji.