- Advertisement -
Sastojci za posnu baklavu sa susamom:
- 12 kora za pitu, tanjih (posnih),
- 2 do 2,5 šolje (od 250 ml) lagano preprženih semenki susama (ili 1 do 1,5 šolja susama i 1 šolja badema, oraha ili lešnika),
- 3/4 šolje maslinovog ulja,
- mleveni cimet.
Sirup:
- 2 šolje vode,
- 2 šolje šećera,
- 3 kriške limunove kore.
Posna baklava sa susamom se priprema na sledeći način:
- Nauljite tepsiju približnih dimenzija 37×27 cm. Zagrejte rernu na 180C.
- Na dno tepsije stavite tri kore. Obrežite ih ili savijte da stanu u tepsiju.
- Premažite gornju koru sa 2 do 3 kašike maslinovog ulja, posebno obratite pažnju na krajeve.
- Ako koristite i susam i orašaste plodove pomešajte ih u jednu smesu. 1/3 do ½ šolje ove smese rasporedite jednako po kori. Pospite cimetom.
- Ponavljajte i sa ostalim korama i smesom i završite sa 3 kore na vrhu, koje takođe pospete sa preostalom smesom.
- Razrežite baklavu na 8 delova, ali ne skroz do dna.
- Pecite 40 minuta dok baklava ne porumeni na vrhu.
- Za to vreme pomešajte vodu, šećer i limunove korice. Stavite u šerpicu na šporet i kada prokuva mešajte dok se šećer ne rastopi. Kuvajte još 5 do 7 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane.
- Kada baklavu izvadite iz rerne iz sirupa izbacite limunove korice i sirup ravnomerno pospite po baklavi.
- Oštrim nožem sada rasecite prerezane delove do kraja i osatvite sa strane da stoji, da kore upiju sirup. Držite na sobnoj temperaturi 3 do 4 sata.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Autor: 



Based on 4 Review(s)
Posna baklava sa susamom
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -