2 do 2,5 šolje (od 250 ml) lagano preprženih semenki susama (ili 1 do 1,5 šolja susama i 1 šolja badema, oraha ili lešnika),
3/4 šolje maslinovog ulja,
mleveni cimet.
Sirup:
2 šolje vode,
2 šolje šećera,
3 kriške limunove kore.
Posna baklava sa susamom se priprema na sledeći način:
Nauljite tepsiju približnih dimenzija 37×27 cm. Zagrejte rernu na 180C.
Na dno tepsije stavite tri kore. Obrežite ih ili savijte da stanu u tepsiju.
Premažite gornju koru sa 2 do 3 kašike maslinovog ulja, posebno obratite pažnju na krajeve.
Ako koristite i susam i orašaste plodove pomešajte ih u jednu smesu. 1/3 do ½ šolje ove smese rasporedite jednako po kori. Pospite cimetom.
Ponavljajte i sa ostalim korama i smesom i završite sa 3 kore na vrhu, koje takođe pospete sa preostalom smesom.
Razrežite baklavu na 8 delova, ali ne skroz do dna.
Pecite 40 minuta dok baklava ne porumeni na vrhu.
Za to vreme pomešajte vodu, šećer i limunove korice. Stavite u šerpicu na šporet i kada prokuva mešajte dok se šećer ne rastopi. Kuvajte još 5 do 7 minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite sa strane.
Kada baklavu izvadite iz rerne iz sirupa izbacite limunove korice i sirup ravnomerno pospite po baklavi.
Oštrim nožem sada rasecite prerezane delove do kraja i osatvite sa strane da stoji, da kore upiju sirup. Držite na sobnoj temperaturi 3 do 4 sata.
Sastojci za posne zapečene pečurke sa paradajzom:
500 g šampinjona (ili drugih gljiva po izboru),
2 velika paradajza, isečena na kockice,
1 crveni luk, iseckan,
3 čena belog luka, iseckana,
1/4 šolje maslinovog ulja,
1 kašičica suvog origana,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više