Čudo prirode: Maslinovo ulje

575
- Advertisement -

Maslinovo ulje

Maslina je poznata na Mediteranu 5.000 godina kao sveto drvo. Plod masline vekovima hrani ljudski um, telo i dušu. Kraljevi su pravili skiptar od maslinovog drveta, sveštenici koristili ulje pri crkvenim obredima, a maslinova grana je i danas poznata kao simbol mira i časti.

Na Mediteranu je uvek smatrana darom bogova. Stari Grci i Rimljani su je smatrali simbolom besmrtnosti. U Bibliji ima 140 mesta gde se pominje maslina ili maslinovo ulje.

Po grčkoj mitologiji grad Atina je nazvan po boginji Paladi Ateni, boginji mira i slobode, jer je ona dala gradu drvo: „čije ulje daje svetlost, leči rane, izuzetna je hrana, izvanrednog ukusa i energije.”

Rimska legenda kaže da je iz Herkulove batine svaki put kada ona dodirne zemlju rasla nova maslina. Feničani su pomogli Herkulu da se maslina raširi i u Malu Aziju. Istini za volju divlja maslina je rasla u Maloj Aziji verovatno i godinama pre nove ere. U Italiji maslina raste od 1.200 pre Hrista, po nekima 600 godina pre. Rimljani su malsinu širili i u sve osvojene zemlje sklapajući mir tim gestom sa porobljenim narodima. U šesnaestom veku je prenesena u Ameriku.

Maslinovo ulje kao lek

Maslinov list je korišćen u Starom Egiptu za mumificiranje. Stari Grci koristili su maslinovo lišće za lečenje groznice i povišene temperature. U devetnaestom veku kao lek protiv malarije i gripa.

Danas se zna da koristan efekat dolazi od gorke materije zvane oleuropein. On štiti stablo od bakterija i insekata.

Savremena medicina priznaje antimikrobno dejstvo oleuropeina kod infekcija i apcesa zuba i zubnog mesa. Povoljan efekat  ima i kod gljivičnih infekcija kože i noktiju.

U internoj medicini kod povišenog krvnog pritiska, koronarne bolesti, aritmije, raznih KV bolesti i crevnog spazma. Najnovija istraživanja su pokazala da maslina pomaže u lečenju loše erekcije.

Pomaže kod zatvora, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Kod žena koje uzimaju maslinovo ulje postoji  45 odsto manji rizik da dobiju rak dojke.

Svoje korisno dejstvo zasniva na procentu od 77% nezasićenh masnih kiselina. Najvećim delom je to oleinska kiselina, koja odgovara onoj u mleku.

Maslinovo ulje je čudo prirode koje je jako korisno za naše zdravlje, kako iznutra, tako i spolja. U internoj upotrebi, ono je jako efikasno u snižavanju holesterola, kao i krvnog pritiska. Osim toga, maslinovo ulje smanjuje formiranje kamena u našem telu i štiti nas od raka debelog creva, dojke i kože. U eksternoj upotrebi, sjajno je za kožu, kosu i nokte. U daljem tekstu mi ćemo vam pokazati kako da iz maslinovog ulje izvučete ono najbolje za vaše zdravlje i kožu.

Maslinovo ulje kao prirodna kozmetika

Umivanje lica

Maslinovo ulje može da se koristi za umivanje lica. Sve što treba da uradite je da utrljate malo ekstra devičanskog maslinovog ulja u kožu. Radite to kružnim pokretima. Kada ulje prodre u kožu, primetićete da su vaše bubuljice ili miteseri izašli iz pora. Nakon toga kožu operite sapunom koji sadrži glicerin. Ponavljajte ovaj tretman sve dok se ne rešite problema sa masnom kožom, kao i dok akne konačno ne odustanu od vašeg lica.

Maska za lice

Drugi način za korišćenje maslinovog ulja da biste sačuvali zdravu kožu je da ga koristite kao masku za lice. Treba samo da operete lice toplom vodom kako bi se otvorile pore. Utrljajte tanak sloj maslinovog ulja na kožu. Nakon što koža upije maslinovo ulje, primetićete masnoću na vašem licu koja je izašla kroz otvorene pore. Uz samo sat vremena upotrebe ove maske, vaša koža će biti mnogo čistija i sjajnija.

Hidrira kožu

Maslinovo ulje takodje jako dobro hidrira kožu, jer sadrži skvalen. Skvalen je prirodno jedinjenje koje se najčešće jedan od sastojaka kozmetike. Takodje se može naći i u ajkulinoj jetri. U svakom slučaju, najbolja alternativa, kao izvor skvalena, a koja nije štetna za prirodnu okolinu je upravo maslinovo ulje. Skvalen je vrlo efikasan sastojak koji pomaže lučenju masnoće iz kože.

Maslinovo ulje može da se primenjuje i na lice i na telo. Može da se koristi svakodnevno, kako bi koža bila hidrirana tokom celog dana. Preporučuje se da se nanosi na mokru kožu, odmah nakon tuširanja kako bi voda ublažila onaj “masni” osjećaj na koži. Maslinovo ulje možete umiksati i sa malo limunovog soka, koji je odličan za izbeljivanje kože. Recimo, mešavina italijanskog peršuna, maslinovog ulja i vode je odličan prirodni ovlaživač kože.

I još, za hidrataciju kože i opuštanje u kadi, možete da koristite mešavinu maslinovog ulja i kapi ulja lavande. Maslinovo ulje odlično deluje i kada se kombinuje sa sirćetom i vodom. Ulje hidrira kožu, dok sirće pomaže u otklanjanju tamnih mrlja na koži i ostalih poremećaja u boji kože. Najbolje je da se koristi preko noći da bi se izbjegla izloženost suncu. Ovo čudesno ulje je efikasno i u smirivanju suve kože i pomaže u sprečavanju strija, koje se najčešće pojavljuju tokom trudnoće.

Piling

Ulje masline može da se koristi i kao piling, da bi se uklonio mrtvi sloj kože. Samo pomešajte maslinovo ulje i malo morske soli i lagano trljajte kožu. Samo, budite nežni, posebno ako se radi o licu, da bi se izbegle eventualne iritacije kože.

Skidač šminke sa očiju

Maslinovo ulje je efikasno čak i za skidanje šminke sa očiju. Sve što je potrebno je par kapi ulja na parče vate i vaša šminka će biti uklonjena bez ikakvih iritacija kože. Još jedna dobra vest je da vašu kožu čini glatkom i redukuje bore oko očiju, ako se koristi redovno.

Antioksidant

Maslinovo ulje je i antialergeno, tako da može da se koristi i za osetljivu kožu. Ovo ulje sadrži antioksidanse kao što su vitamin A, vitamin E, fitosteroli, avenasterol i polifenoli. Ovi antioksidansi pomažu u neutralisanju slobodnih radikala koji su stvoreni od strane štetnih faktora, kao što su zračenje, zagadjenje, duvanski dim i alkohol. Oni pomažu i u obnavljanju oštećene kože i vraćaju joj prirodni sjaj i prirodan izgled. Malo maslinovog ulja se preporučuje i nakon izlaganja suncu, kako bi se ublažila oštećenja kože.

Maslinovo ulje za rane i druga neprirodna stanja kože

Maslinovo ulje takodje sadrži hlorofil. On je vrlo efikasan u lečenju kože od raznih kožnih problema kao što su psorijaza i ekcemi. Hlorofil se obično nalazi u bilju, ali ima ga i u maslinovom ulju. Hlorofil, takodje, sadrži neke supstance protiv starenja, koje redukuju bore i zadržavaju fini i mladalački izgled kože.

Ekstra devičansko maslinovo ulje ima još mnogo benificija kao što su umirivanje iritirane kože, svraba i upala. Takodje, pomaže u sprečavanju pojave bubuljica, kao i u učvršćivanju grudi. Takodje može da se koristi i kao regenerator za kosu, tretman protiv peruti, balzam za usne.

I na kraju, maslinovo ulje je fantastično zato što je efikasno, prirodno i nije skupo.

Činjenice o maslinovom ulju

  • nema holesterola i ima 77% nezasićenih masnih kiselina,
  • nema glutena i nema soli,
  • poboljšava ukus druge hrane,
  • sva ulja imaju otprilike istu kalorijsku vrednost, ali je zbog intenzivnog ukusa i mirisa maslinovog ulja njega manje potrebno dodati hrani,
  • maslinovo ulje sadrži 1.6mg ili 2.3 IU (International Units), vitamina E (prirodnog  antioksidanta) po kašici (14g),
  • jedna kašika daje 8% potrebne količine vitamina E,
  • upotreba maslinovog ulja smanjuje holesterol.

Biljna ulja po sadržaju nezasićenih masti

 Nezasićene masti(mono)  Nezasićene masti (poli) Zasićene masti
  Maslinovo ulje 77%  9%  14%
  Kikiriki ulje 49%  33%  18%
  Ulje od kukuruza 25%  62%  13%
  Sojino ulje 24%  61%  15%
  Suncokretovo ulje 20%  69%  11%
  Margarin 49%  32%  19%
  Puter 30%  4%  66%

 

Najbolji način da degustirate maslinovo ulje je da ga uzmete zagrejano na 28 do 30 stepeni u usta i polako ga propuštate kroz zube ocenjući njegove vrednosti.

Oznaka njegovog kvaliteta u smislu „vergine“, „extra vergine“ itd. je različita po starim i savremenim kriterijumima. Po starom kriterijumu bi bilo da je „devičansko ulje” ono koje nastaje pri stavljanju maslina u presu i pre pritiskanja, dakle nastalo prirodnim ceđenjem. Takav produkt u našem podneblju npr. dobijen od višnje pri izbacivanju koštica, zove se nektar. Usput, u većini naših fabrika se baca?!  Po savremenom standardu, extra vergine je ono sa manje zasićenih masnih kiselina (do 1%), vergine (1%-2%) i svetlo (više od 2%).

U tehnologiji proizvodnje ulja, bitno je i kada se masline stavljaju u presu. Ukoliko se stave u presu odmah po branju dobiće ulje sa malo zasićenih masnih kiselina. Ukoliko masline dugo stoje, procenat masnih kiselina može biti tako veliki da je ulje neupotrebljivo za zdravu ishranu. Dakle, ne treba čekati da se sa jednog imanja skupe sve masline pa onda krenuti u preradu, već ih cediti kako se beru.

Da li ste znali?

  • botaničari potvrđuju da maslina živi između trista i šesto godina. Mnoge (kao maslina u Baru) imaju i više od hiljadu godina,
  • maslinovo drvo je zimzeleno,
  • maslina ne daje plodove pre starosti od pet do osam godina, a puni razvoj dostiže za dvadeset godina,
  • zrelost i punu produktivnost postiže između 35 i 150 godina,
  • od svake masline se dobija u proseku 4 litra ulja godišnje,
  • ima oko sedamdeset vrsta masline,
  • zelene masline su u stvari nezrele, a crne su one koje su sazrele na drvetu,
  • u starom veku maslinovo ulje se koristilo za negu tela i lečenje rana,
  • stari Egipćani su koristili maslinovo ulje da bi pomerali kamene blokove pri gradnji piramida.

Svi recepti iz našeg kuvara koji sadrže malinovo ulje.

- Advertisement -