Drugi nazivi: Čokot, loza, trs, vinoloza, vinska loza, vinski trs
Latinski naziv: Vitis vinifera
Opis biljke:
Vinova loza trajan je grm, odnosno penjačica koja doseže visinu od 5 do 15 metara. Kod vinove loze razlikuju se dugački izdanci što se razvijaju iz osnovnih mladica, i kratki izdanci koji se razvijaju iz pazuha listova. Plod je veoma sočna, slatka i kiselkasta boba s nekoliko semenki. Plodovi, odnosno bobe čine grozd.
Stanište:
Pretpostavlja da je pradomovina vinove loze područje izmedju Crnog mora i Kaspijskog jezera.
Lekoviti deo biljke:
Za lek se upotrebljava u prvom redu groždje te cvetovi, listovi i vitice.
Lekovito delovanje:
Čaj od listova vinove loze koristi se kao lek za lečenje reumatizma, gihta, povraćanja i krvavog ispljuvka. Sok što ističe iz sveže obrezane loze deluje na umirenje krvarenja, steže, a razredjen s vodom koristi se i za obloge za jačanje očiju. Čaj od cvetova vinove loze koristi se za lečenje oslabljene funkcije mozga i kičmene moždine. Groždje se uzima kao lek za čišćenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tela, za lečenje upalnih procesa probavnih organa, te za uklanjanje reumatičnih poteškoca i kožnih osipa. Sveži sok od groždja obiluje vitaminima A, B i C i raznim mineralnim materijama, a koristi se, za jačanje probavnih organa, izlučivanje otrovnih materija iz tela, za lečenje proliva i katara creva, te uklanjanje začepljenosti i sl. Kada se uzima u manjim količinama, vino deluje lekovito jer oživljuje i podstiče na aktivniji rad mnoge organe. Vino se koristi u pripremi napitaka od raznog lekovitog bilja. Vinski ocat hladi i steže, smiruje prolive i krvarenje. Od vinskog octa pripremaju se oblozi za razne bolesti. Povremeno pranje celoga tela mešavinom vinskoga octa i vode čisti kožu i otvara pore, pospešuje cirkulaciju krvi, a time organizam postaje otporniji na razne bolesti i štetne spoljašnje uticaje.