Matičnjak

476
- Advertisement -

MatičnjakDrugi nazivi: Celina trava, celinjak, limunka, maternjak, matičnik, melisa, pitoma metvica, pčelinja Ijubica, pčelinja metvica, pčelinja trava, rojevnica
Latinski naziv: Melissa officinalis
Naziv na engleskom jeziku: Lemon Balm

Opis biljke:

Matičnjak, poznat i kao melisa, je biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini već stotinama godina. Ova biljka potiče iz južne Evrope i mediteranskog područja, a danas se gaji širom sveta zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstava.

Matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm. Listovi su nasuprotni, s dugačkom peteljkom, jajastog oblika, nazubljeni i slabo dlakavi. Cvetovi su beli ili belo-žuti, a nalaze se u pršljenastim cvatovima u pazušcima gornjih listova. Matičnjak je veoma ugodna mirisa, nalik mirisu limuna. Ukus mu je aromatičan.

Cela biljka, a posebno kada se list nagnječi, odaje jak, veoma prijatan miris, koji podseća na limun, te je poznata i kao „limun-trava“. Cvetovi su beli, plavičasto beli, bledoružičasti ili žućkasto beli, smeštani u pazuhu listova.

Stanište:

Raste u vrtovima gde se uzgaja kao kulturna biljka, ali se kao samonikla može naći nedaleko naselja, uz ograde, živice. Matičnjak je jedna od retkih biljaka koja je istovremeno lekovita, mirisna, ukrasna, začinska, aromatična, medonosna i industrijska. Cveta od juna do septembra, a razmnožava se semenom, ali se bolji uspeh postiže deljenjem busenova i rasadjivanjem. Veoma lako se gaji.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se beru listovi pre nego što procvetaju, a cela biljka s vršikama i listovirna za vreme cvatnje. Suši se brzo i oprezno u hladu i sa što manje dodira. Osušeni matičnjak ne sme se čuvati u limenim posudama. Od matičnjaka se najviše ceni list, jer u ostalim organima ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu, ali je cveta malo tako da nema praktičnu primenu. Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo mirisno etarsko ulje.

Lekovito delovanje:

Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Oživljava i jača srce, a uz to čisti i krv. Matičnjak se preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, koji su povezani s menstruacijom, zatim, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, hroničnog bronhijalnog katara, nekih oblika astme i svih depresivnih stanja.

Matičnjak je blag, dobar i veoma prijatan lek protiv nadimanja u organima za varenje, protiv nervoze, histerije, neurastenije, gadjenja, povraćanja i proliva, za jačanje organizma. Sam list matičnjaka, a još češce pomešan s gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom detelinom, hajdučicom, podubicom i dr.), uspešno se daje slabunjavim za pojačavanje apetita, dodatak kupkama protiv nervoze i reumatizma.

Etarsko ulje od matičnjaka (dobija se destilacijom s vodenom parom matičnjaka pokošenog u fazi cvetanja), je izvanredno prijatnog mirisa, koristi se ne samo u farmaciji već, još više, i u industriji parfema, i kozmetike. Osobito se preporučuje trudnim ženama koje pate od povraćanja. Čaj od matičnjaka zasladjen neobično povoljno deluje kod nesanice izazvane premorenošću ili živčanom bolešću.

Od matičnjaka priprema se melisa-špirit koji služi za masažu ili se pije razredjen s vodom, pri čemu osvežava i otklanja telesni i duševni umor.

Matičnjak sadrži mnogo aktivnih sastojaka, uključujući esencijalna ulja, flavonoide, tanine i kiseline. Ovi sastojci daju matičnjaku brojna lekovita svojstva, uključujući umirujuće, sedativno, antibakterijsko, antivirusno i antiinflamatorno delovanje.

Jedno od glavnih svojstava matičnjaka je njegov umirujući učinak na nervni sistem. Ova biljka je poznata po svojoj sposobnosti da smanjuje stres, anksioznost i napetost, što može biti od velike pomoći osobama koje pate od poremećaja anksioznosti ili nesanice. Matičnjak se takođe koristi za lečenje depresije i drugih mentalnih poremećaja.

Osim svog umirujućeg dejstva na nervni sistem, matičnjak je takođe poznat po svom antibakterijskom i antivirusnom delovanju. Mnoge studije su potvrdile da matičnjak može pomoći u borbi protiv raznih bakterija i virusa, uključujući herpes, grip i prehladu. Takođe je pokazao sposobnost da inhibira rast nekih vrsta kancerogenih ćelija.

Matičnjak se često koristi i za poboljšanje probavnog sistema. Ova biljka može pomoći u smanjenju gasova, nadutosti, grčeva i drugih problema sa varenjem. Takođe se koristi za lečenje mučnine, povraćanja i dijareje.

Kada se koristi u vidu čaja, matičnjak može imati blagotvorno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Ova biljka može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju nivoa holesterola u krvi, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Osnovni podaci:
 Matičnjak
Naziv članka:
Matičnjak
Opis:
Matičnjak je trajna biljka s četverouglastom i jako razgranatom stabljikom visine do 60 cm
Autor:
- Advertisement -