Metvica

379
- Advertisement -

Metvica

Drugi nazivi: Barska nana, barski bosiljak, drobna metvica, poljačak, verem, veremovka, macina metvica
Latinski naziv: Mentha pulegium

Opis biljke:

Metvica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica. To je višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika joj je uspravna, visine do 50 cm, veoma razgranata, po površini obrasla maljama. Listovi su joj ovalni ili jajasti, po obodu celi ili slabo nazubljeni, naspramno raspoređeni na kratkim drškama. Cvetovi su bele ili ljubičaste boje, sakupljeni u pršljenaste cvasti postavljene u pazuhu listova.

Stanište:

Metvica najbolje uspeva na onim terenima gde zimi leži voda. Raste u plavnim oblastima, pored velikih reka, jezera i bara i u vlažnim livadama. Razmnožava se semenom.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se beru cvetovi i cela biljka za vreme cvatnje.

Lekovito delovanje:

Koristi se za lečenje mnogih bolesti, najviše u obliku čaja za lečenje organa za disanje i varenje, za jačanje, protiv nadimanja, a zimi kao čaj protiv nazeba i gripa. Smiruje i jača živce. Leči neuralgije, nervozu, nesanicu, drhtavicu. Daje osećaj svežine kada se žvaće.

U obliku čaja koristi se za lečenje organa za disanje i varenje, kao i lek za umirenje, za jačanje kao tonik, protiv astme, velikog i običnog kašlja, protiv nadimanja, histerije i grčeva. Deluje kao stomahik, karminativ, holagog, spazmolitik i antiseptik. Vrlo je cenjena u kozmetici, ali i kao medonosna biljka. Ranije se koristila i kao lek protiv reumatizma. Može da se upotrebljava kao obloga na koži kod ujeda, otoka, protiv bolesti desni i zuba, za ispiranje usta. Zimi se koristi kao svakodevni napitak protiv nazeba i gripa. Ulazi u sastav raznih aromatičnih biljnih smeša. Kao začinska biljka može da se koristi i u kulinarstvu.

Sadrži otrovne supstance te se savetuje opreznost pri upotrebi.

Osnovni podaci:
Metvica
Naziv članka:
Metvica
Opis:
Metvica je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice usnatica. To je višegodišnja zeljasta biljka
Autor:
- Advertisement -