Sastojci za posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom:
- 200 g rendane šargarepe,
- 300 g šećera,
- 50 g indijskog oraha,
- 50 g suvog grožđa,
- malo kardamoma u prahu,
- kockica posnog margarina,
- indijski orah za ukrašavanje.
Posni kolač od šargarepe sa indijskim orahom se priprema na sledeći način:
- Indijski orah i suvo grožđe ispecite u tiganju koji ste premazali margarinom.
- U posudi otopite šećer, dodajte rendanu šargarepu i kuvajte 30 minuta na umerenoj temperaturi, uz stalno mešanje.
- Kada tečnost potpuno ispari, stavite kockicu margarina, kardamom u prahu, pečeno suvo grožđe i indijski orah, još jednom promešajte, posudu sklonite s ringle i ostavite da se ohladi.
- Poleđinu pleha obložite masnim (pek) papirom, sipajte kašu od šargarepe, poravnajte, ohladite, isecite na komade, ukrasite indijskim orahom i servirajte.
Kardamom začin je pored svoje pikantne arome i upotrebe u kulinarstvu, takođe i izuzetan lek za otklanjanje probavnih smetnji. Glavni je sastojak mešavina koje se u arapskoj kuhinji koristi za poboljšanje ukusa jela, dok se u indijskoj i ajurvedskoj medicini primenjuje za ublažavanje stomačnih tegoba i upalnih procesa, ali i za izbacivanje otrovnih materija iz organizma. „Začin srca“ kako ga još nazivaju veoma je popularan na Bliskom istoku i Indiji, te je posle šafrana najskuplji i jedan od najcenjenijih začina na svetu. Za njegovu lekovitost zna se već više od 5000 godina. Pisani zapisi o upotrebi kardamoma datiraju još iz vremena Vavilona, preko starog Egipta, Grka i Rimljana koji su od njega pravili mirisne parfeme, a ta se praksa održala i do danas.