Očajnica

689
- Advertisement -

Očajnica, macina trava

Drugi nazivi: Macina trava, jetrena trava, jetrenjača, gorcika, marulja, smrduša
Latinski naziv: Marrubium vulgare
Naziv na engleskom jeziku: Horehound

Opis biljke:

Očajnica, macina trava ili marulja trajna je biljka uspravne i dlakave stabljike visine 30 do 40 cm, koja raste iz vretenastog korena. Listovi su srebrno-beli, pokriveni gustim belim dlakama. Cvetovi su beli i zbijeni u male gomilice bez peteljki. Ima oblik klasa. Uobičajena biljka srednje i severne Evrope. Bere se biljka u cvatu, bez korena. Spada u najstarije lekovite biljke, koje su u upotrebi jos od vremena Egipta. Usprkos tome nije mnogo istraživana, odnosno nema mnogo naučnih dokaza o njenoj delotvornosti. Očajnica je dugovečna, do 60 cm visoka, vrlo dlakava zeljasta biljka.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se bere cela biljka za vreme cvatnje. Suši se u hladu.

Lekovito delovanje:

Očajnica ili macina trava jedna je od prvorazrednih lekovitih biljaka za lečenje plućnih bolesti, stanja nakon gripa, početnog stadijuma tuberkuloze i grozničavih stanja. Uspešno se koristi u lečenju bolesti nerava, katara disajnih organa, kašlja, katara želuca, žutice i ženskih bolesti.

Takodje, od davnina se koristi za neplodnost kod zena, kako samo ime kaze „očajnica“, za žene koje zele da postanu majke, ova biljka može da pomogne. Oduvek se koristila za normalizovanje menstruacije i samog ciklusa, odnosno uravnoteženje hormona. Od ove trave pravi se čaj, koji kako „narodni recept“ savetuje, treba piti tri puta dnevno po vinsku času u vreme kad žena želi da zatrudni.

Osnovni podaci:
Očajnica
Naziv članka:
Očajnica
Opis:
Očajnica, macina trava ili marulja trajna je biljka uspravne i dlakave stabljike visine 30 do 40 cm
Autor:
- Advertisement -