Kim

489
- Advertisement -

Kim

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim
Latinski naziv: Carum carvi
Naziv na engleskom jeziku: Caraway

Opis biljke:

Kim je dvogodišnja biljka s uglastom i razgranjenom stabljikom. Listovi su dvostruko perasti, a mnogi veoma sitni listići pršljenastog su oblika. Koren kima je beo, a oblik mu je poput mrkve. Cvetovi su bele boje, skupljeni u štitač. Plod je duguljast i rebrast. Ima pet uzdužnih rebara u čijim su udubljenjima smešteni uljni kanali.

Miris semena jako je aromatičan. Ukus je aromatičan i prijatan. Koren ima ista, ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i ukusa. Glavni sastojak kima je etarsko ulje. Ima još i masnog ulja, belančevine, tanina, smole, voska, sluzi, celuloze, šećera, boje i kalcijum-oksalata.

Etarsko ulje se dobija destilacijom pomoću vodene pare iz sveže požnjevenih i zdrobljenih plodova. Etarsko ulje od kima je bistra, bezbojna ili slabo žućkasta tečnost izrazitog mirisa na karvon i aromatičnog ukusa. Glavni sastojci ulja su keton karvon i terpen limonen, zatim ima malo dihidrokarvona, karveola i dihidrokarveola.

Stanište:

Raste kao samonikla biljka na livadama. S obzirom na veliku potražnju uzgaja se u vrtovima i na oranicama.

Lekoviti deo biljke:

U jesen, u vreme sazrevanja, sakuplja se seme, a u proleće i koren.

Lekovito delovanje:

Kim ima lagano nadražajna svojstva, zagreva, jača želudac, pospešuje probavu i izlučivanje mokraće. Kim se posebno preporučuje ženama jer pospešuje menstruaciju i smiruje grčeve materice, olakšava porođajne bolove i sam porođaj, te pospešuje izlučivanje za vreme dojenja. Kim pospešuje probavu i rad želudca i pospešuje izlučivanje urina iz organizma. Etarsko ulje kima upotrebljava se u likerskoj industriji, kozmetici i medicini. Karakterističan miris daje sastojak etarskog ulja – karvon.

Osnovni podaci:
Kim
Naziv članka:
Kim
Opis:
Kim je dvogodišnja biljka s uglastom i razgranjenom stabljikom
Autor:
- Advertisement -