Kilavica

521
- Advertisement -

Kilavica

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Drugi nazivi: Kilavnik, priputac, priputnica, sitnica, trava od kile, turska trava
Latinski naziv: Herniaria glabra
Naziv na engleskom jeziku: Rupturewort

Opis biljke:

Kilavica je jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka. Stabljika je polegnuta po zemlji i razgranjena. Listovi su sedeći, goli, sitni, nasuprotni i eliptičnog oblika. Po rubu su celoviti. U pazuhu listova nalaze se skupine od 5 do 12 cvetova, koji su takodje sitni, boje zeleno-žute. Crne i sjajne semenke imaju oblik sociva.

Stanište:

Kilavica je na pojedinim staništima prilično raširena i česta biljka. Raširena je na peskovitim i suvim poljima, neplodnim tlima i pašnjacima.

Lekoviti deo biljke:

Za lek se bere čitava biljka u cvatu. Biljku je potrebno pažljivo sušiti na senovitom mestu. Ukoliko se ne osuši kako treba, postaje bezvredna. Sveža je biljka bez mirisa, a osušena ima miris nalik na kumarin. Osušena biljka čuva se u tamnim staklenim posudama. Ne preporučuje se čuvati je u metalnim posudama.

Lekovito delovanje:

Kilavica je odličan lek kod vodene bolesti kao i za lečenje bolesti pluća, bubrega i mehura. Posebno se preporučuje kod upale mokraćnih kanala, bolnog pritiska na mokrenje, bolesnog zadržavarija mokraće, izlučivanja belančevina u mokraći kao i kod kamenaca i drugih taloženja u mokraćnim organima.

Osnovni podaci:
Kilavica
Naziv članka:
Kilavica
Opis:
Kilavica je jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka
Autor:
- Advertisement -