Posna torta sa pivom se priprema na sledeći način:
Umesiti testo od 1/2 kg šećera, 1/2 kg mlevenih oraha, 400 g mekog brašna, strugane kore i soka od jednog limuna, 1 kašičice sode bikarbone, 4 kašike ulja i 1/2 l piva pa od ovog testa ispeći 2 kore.
Nadev: Ušpinovati 200 g šećera malo ređe nego za slatko, dodati 250 g mlevenih oraha i 2 vanilin šećera.
Tortu najpre premazati džemom od kajsija, a zatim prohlađenim nadevom.
Istim nadevom tortu premazati i sa spoljne strane i posuti preostalim orasima.
Sastojci za smuđa sa posnim majonezom:
3 kg smudja,
1 veza bele zeleni,
100 g šargarepe,
150 g korena celera,
1 glavica crnog luka,
2 lovorova lista,
malo bibera u zrnu,
šoljica i po belog vina,
šoljica sirćeta,
posni majonez,
so.