Posne krofne su nezaobilazan slatkiš u posne dane, a ovaj recept koji nam je poslala Sanja Milojević je zaista odličan. Domaće posne krofne pripremljene po Sanjinom receptu su divne, vazdušaste, pufnaste, slatke.... Fenomenalne!
Domaće posne krofne se pripremaju na sledeći način:
U mlaku vodu staviti kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti 10 minuta.
Dodati kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešati i postepeno dodavati brašno.
Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 1 sat da naraste.
Nakon toga kratko premesiti, razvući oklagijom na pola cm debljine i vaditi krugove pomoću čaše.
Ređati na sto posut brašnom, prekriti i ostaviti 20 minuta.
U međuvremenu zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Dosta je da bude najviše 2 prsta ulja u šerpi.
Komade testa stavljati u zagrejano ulje tako da gornja strana ide na dole. Pržiti oko 30 sekundi ili dok ne dobije zlatno žutu boju pa okrenuti i pržiti još oko 15-20 sekundi. Dok se prže, šerpa se blago drmusa, jer tako krofne narastu tokom prženja.
Krofne vaditi na salvetu ili ubrus, pa ih nakon 10 minuta posuti prah šećerom.
Sastojci za posni preliv sa paradajzom:2 šolje pasiranih paradajza,1 crni luk, 2 čena belog luka, 1 šargarepa, 1 šolja seckanog crvenog bibera,2 kašike maslinovog ulja,1 kašika šećera (ili zamena po izboru),1 kašičica sušenog origana,1/2 kašičice sušenog bosiljka,so i biber,svež peršun ili bosiljak za dekoraciju.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više