- Advertisement -

Sastojci za domaće posne krofne:
- 450 g brašna,
- 50 ml ulja,
- 150 ml mlake vode,
- 100 ml kisele vode,
- kesica suvog kvasca,
- 2 kesice vanilin šećera,
- kašika kristal šećera,
- ulje za prženje,
- prah šećer za posipanje.
Domaće posne krofne se pripremaju na sledeći način:
- U mlaku vodu staviti kašiku šećera i kvasac, promešati i ostaviti 10 minuta.
- Dodati kiselu vodu, ulje i vanilin šećer. Promešati i postepeno dodavati brašno.
- Umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 1 sat da naraste.
- Nakon toga kratko premesiti, razvući oklagijom na pola cm debljine i vaditi krugove pomoću čaše.
- Ređati na sto posut brašnom, prekriti i ostaviti 20 minuta.
- U međuvremenu zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Dosta je da bude najviše 2 prsta ulja u šerpi.
- Komade testa stavljati u zagrejano ulje tako da gornja strana ide na dole. Pržiti oko 30 sekundi ili dok ne dobije zlatno žutu boju pa okrenuti i pržiti još oko 15-20 sekundi. Dok se prže, šerpa se blago drmusa, jer tako krofne narastu tokom prženja.
- Krofne vaditi na salvetu ili ubrus, pa ih nakon 10 minuta posuti prah šećerom.
Pogledajte kako se pripremaju Posne krofne sa čokoladom ili Posne kako krofne.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Domaće posne krofne
Autor:
Sanja Milojević
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:





- Advertisement -