Posne ajvar štanglice
Sastojci za posne ajvar štanglice:
Kora:
1 dcl kisele vode,
1 dcl piva,
8 kašika brašna,
4 kašike ajvara,
1/2 kašičice soli,
1 kašičica praška za pecivo.
Za fill:
200 g krekera,
125 g margarina,
0,5 dcl vode,
Punjena francuska vekna
Sastojci za punjenu francusku veknu:
1 francuska vekna,
3-4 seckana kisela krastavčića,
2-3 seckane barene šargarepe,
2 konzerve tunjevine (oceđene od ulja),
1 umućen margarin,
2 kašičice senfa,
malo peršuna,
biber,
so.
Posna oblanda sa tunjevinom
Sastojci za posnu oblandu sa tunjevinom:
1 list oblande,
2 konzerve tunjevine,
100 g kukuruza šećerca,
3 veća kisela krastavčića,
2 kašike preprženog susama,
100 g margarina,
so,
biber,
kečap.
Posna meksička salata
Sastojci za posnu meksičku salatu:
600 gr crvenog ili belog pasulja,
3 glavice crnog luka,
4 slatke paprike,
150 gr kuvanog kukuruza,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Posna salata sa škampima
Sastojci za posnu salatu sa škampima:
30-tak škampa,
1/2 kg spanaća,
1 crveni luk,
90 ml maslinovog ulja,
2 slatke crvene paprike,
2 veća čena belog luka,
3 kašike sirćeta,
125 grama seckanog svežeg bosiljka ili peršuna,
malo narendane limunove kore,
so i biber.
Posna salata od krompira i krastavaca
Sastojci za posnu salata od krompira i krastavaca:
1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice,
3 velika ili 4 mala krompira,
1 kašika senfa (po želji može i više),
ulje,
sirće,
so,
biber,
svež peršun.
Posne rolnice od povrća
Sastojci za posne rolnice od povrća:
300 grama plavog patlidžana,
400 grama tikvica,
100 grama crvenih paprika,
1 čen belog luka,
mešavina začinskih trava,
5 kašika maslinovog ulja,
sveže mleveni biber,
so.