POSNA JELA SA SASTOJKOM: boranija
Postan đuveč od boranije
Sastojci za postan đuveč od boranije:
500 g boranije,
500 g paradajza,
3 glavice crnog luka,
peršun,
ulje,
so,
biber,
začin C.
Zelena boranija sa krompirom
Sastojci za zelenu boraniju sa krompirom:
400 g zelene boranije,
2 velika paradajza (ili paradajz pire),
1 glavica crnog luka,
2 krompira,
maslinovo ulje,
biljni začini.
Posna zapečena boranija
Sastojci za posnu zapečenu boraniju:
1 kg žute ili zelene boranije,
2 glavice crnog luka,
3 kom. šargarepe,
1 kom. peršuna (koren),
1 manji celer,
3-4 kom. paradajza,
veza peršunovog lista,
4-5 češnjeva belog luka,
so,
biber,
začin C,
1 kašičica djumbira u prahu,
ulje 1-1,5 dcl,
kašika aleve paprike.
Propržena boranija sa začinima
Propržena boranija sa začinima se priprema na sledeći način:
Boranija se očisti, opere i prepolovi.
Crni luk se očisti i isecka. Beli luk se sitno isecka.
Posni đuveč od boranije
Sastojci za posni đuveč od boranije:
500 g boranije,
500 g paradajza,
3 glavice crnog luka,
peršunovo lišće,
ulje,
so,
čaša vode.
Punjeni krompir na vodi
Sastojci za punjeni krompir:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.
Posna supa od ovsenih pahuljica
Sastojci za posnu supu od ovsenih pahuljica:
1/2 kg krompira,
2 glavice crnog luka,
1 šargarepa,
kukuruz šećerac,
šaka boranije,
1 koren od peršuna,
3-4 kašike ovsenih pahuljica,
so,
list peršuna.
Posna supa od pasulja i boranije
Sastojci za posnu supu od pasulja i boranije:
300 g mladog belog pasulja,
200 g zelene boranije,
manja tikvica,
čen belog luka,
kriška celera,
veza peršuna,
so,
biber.
Posna šarena salata sa integralnim pirinčem
Sastojci za posnu šarenu salatu:
300 g integralnog pirinča,
100 g graška ili boranije,
100 g mladih tikvica,
1 zelena paprika,
1 crvena paprika,
2 šargarepe,
čen belog luka,
malo peršuna,
sok od pola limuna,
100 g kiselih krastavaca,
biber,
so.
Đuveč bez mesa
Sastojci za đuveč bez mesa:
2 tikvice,
1 plavi patlidžan,
3 krompira,
500 g luka,
2 paradajza,
3 kašike pirinča,
200 g boranije,
2 zelene paprike,
3 kašike crvene mlevene paprike,
peršun,
ulje,
so,
crni biber.