Sastojak: celer
Tunjevina sa celerom
Sastojci za tunjevinu sa celerom:
4 stabljike celera,
konzerva tunjevine u ulju (oko 300 g),
2 kašike kapara,
2 čena belog luka,
2 kašike posnog majoneza,
hladno ceđeno maslinovo ulje,
so,
biber.
Salata od šargarepe
Sastojci za salatu od šargarepe:
3 kg šargarepe,
1/2 kg belog luka,
250 g feferona,
1/2 l ulja,
1/2 l sirćeta,
celer,
peršun,
so.
Kiseli krastavčići
Sastojci za kisele krastavčiće:
5 kg krastavca,
4 l vode,
1 l sirćeta (9%),
400 g šećera,
150 g soli,
1 konzervans,
1 vinobran,
beli luk,
lovorov list,
list celera.
Ceđeni sok od cvekle, celera, spanaća i jabuke
Sastojci za ceđeni sok od cvekle, celera, spanaća i jabuke:
1 velika cvekla,
2-3 sveže šargarepe,
4-5 štapova celera,
1 šaka svežeg spanaća,
1 jabuka,
1 sveži krastavac,
2 rotkvice,
1 koren svežeg đumbira (veličine 1 cm),
1 limun.
Ceđeni sok od jabuke, celera i spanaća
Sastojci za ceđeni sok od jabuke, celera i spanaća:
4 zelene jabuke osrednje veličine,
3 veće stabljike celera,
2 lista kelja,
1 limun,
120 g spanaća.
Ceđeni sok od jabuke, kruške, šargarepe, celera i mirođije
Sastojci za ceđeni sok od jabuke, kruške, šargarepe, celera i mirođije:
1 jabuka,
1 kruška,
4 šargarepe,
1 mladika celera,
2 mladike mirođije
1 kašika meda.
Sok za imunitet od celera i đumbira
Sastojci za sok za imunitet od celera i djumbira:
4 jabuke,
2 srednje šargarepe,
1 stabljika celera,
1/2 manje cvekle,
1 kockica đumbira
1 kašika meda.
Daikon supa
Sastojci za Daikon supu:
1 srednja bela rotkva,
2 štapića celera,
1 manji crveni luk,
1/2 praziluka,
1 šargarepa,
ulje,
1 kašika seckanog peršuna,
prstohvat belog luka u prahu,
200 g pelata paradajza,
mešavina začina.
Vegetarijanska jela koja morate probati
U iznetim receptima nekada smo koristili maslinovo, bundevino ili suncoretovo hladno ceđeno ulje, kao i začinsko bilje: peršun, celerov list, ruzmarin, mažuran, majčinu dušicu, bosiljak, divlji luk (sremuš), žalfiju, mirođiju i dr.
Posni rižoto od ovasa
Sastojci za posni rižoto od ovasa:
1250 g ovasa,
vezica mladog luka ili praziluk,
2 rendane šargarepe,
komad rendanog celera,
paprika iseckana na kockice,
morska so,
ulje,
prstohvat mirođije,
2 kašike suncokreta,
2 kašike golice.