Sastojak: celer
Posna lazanja sa paradajz sosom
Sastojci za posnu lazanju sa paradajz sosom: kore za lazanju - 250g (pasta bez jaja), paradajz pire - 500g (ili mleveni sveži paradajz), celer - 1/2 struka, bosiljak, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 100ml vode, 250 - 300g mešavine povrća, so, 50ml maslinovog ulja, posni sir. Posni bešamel: 520ml bademovog ili sojinog mleka, 45ml maslinovog ulja, muskatni oraščić, biber, so.
Posna čorba od morskih plodova sa vinom
Sastojci za posnu čorbu od morskih plodova sa vinom: 100g margarina, 1 kašičica semena komorača, 1,5 šolja kukuruza, ½ kašičice timijana, ½ kašičice komorača, 1 lovorov list, 1 crni luk, 2 šargarepe, 2 štapića celera, 1 čen belog luka, 3/4 šolje brašna, 1 šolja belog vina, 1 kesa smrznutih morskih plodova, 1 limun, 300g fileta po želji, 1,5 šolja posne pavlake za kuvanje, 1,5l ribljeg bujona, peršun.
Posne letnje sarmice
Sastojci za posne letnje sarmice:
40 listova blitve,
200 g mešavine orzo paste, izraelskog kuskusa, sočiva, ječma, leblebija, kinoe.... ako nemate ovu mešavinu onda 200 g pirinča,
4 veće šargarepe,
1 struk praziluka,
3 veća čena belog luka,
1 ljuta paprika,
2 struka celera,
400 g šampinjona, bukovače ili shitaki,
1 puna kašika sino iseckane mirođije ili peršuna,
suvi začin,
1 kašičica mlevene dimljene paprike,
biber,
so,
2 kašike maslinovog ulja,
2 ravne kašike paradajz pirea.
Postan pilav sa komadićima soje
Sastojci za postan pilav sa komadićima soje:
1/2 kg pirinča,
1 kg isečenog crnog luka,
2 dl ulja,
100 g komadića soje obarenih,
1 šargarepa isečena na kolutiće,
so,
suvi biljni začin,
mleveni biber,
1 veza seckanog peršuna i celera.
Tunjevina sa celerom
Sastojci za tunjevinu sa celerom:
4 stabljike celera,
konzerva tunjevine u ulju (oko 300 g),
2 kašike kapara,
2 čena belog luka,
2 kašike posnog majoneza,
hladno ceđeno maslinovo ulje,
so,
biber.
Salata od šargarepe
Sastojci za salatu od šargarepe:
3 kg šargarepe,
1/2 kg belog luka,
250 g feferona,
1/2 l ulja,
1/2 l sirćeta,
celer,
peršun,
so.
Kiseli krastavčići
Sastojci za kisele krastavčiće:
5 kg krastavca,
4 l vode,
1 l sirćeta (9%),
400 g šećera,
150 g soli,
1 konzervans,
1 vinobran,
beli luk,
lovorov list,
list celera.
Ceđeni sok od cvekle, celera, spanaća i jabuke
Sastojci za ceđeni sok od cvekle, celera, spanaća i jabuke:
1 velika cvekla,
2-3 sveže šargarepe,
4-5 štapova celera,
1 šaka svežeg spanaća,
1 jabuka,
1 sveži krastavac,
2 rotkvice,
1 koren svežeg đumbira (veličine 1 cm),
1 limun.
Ceđeni sok od jabuke, celera i spanaća
Sastojci za ceđeni sok od jabuke, celera i spanaća:
4 zelene jabuke osrednje veličine,
3 veće stabljike celera,
2 lista kelja,
1 limun,
120 g spanaća.
Ceđeni sok od jabuke, kruške, šargarepe, celera i mirođije
Sastojci za ceđeni sok od jabuke, kruške, šargarepe, celera i mirođije:
1 jabuka,
1 kruška,
4 šargarepe,
1 mladika celera,
2 mladike mirođije
1 kašika meda.