POSNA JELA SA SASTOJKOM: crvena paprika
Postan krompir sa povrćem u rerni
Sastojci za krompir sa povrćem u rerni:
1 kg krompira,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 glavice crnog luka,
3 šargarepe,
so,
aleva paprika,
origano,
ulje.
Punjeni krompir na vodi
Sastojci za punjeni krompir:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.
Posna čorba sa povrćem
Sastojci za posnu čorbu sa povrćem:
1 krompir,
1 šargarepa,
1 glavica crnog luka,
1 crvena paprika,
2 dl vode,
2 dl soka od paradajza,
2 kašike začina,
1 veza peršuna,
so.
Tuna bageti
Sastojci za tuna bagete:
pola baget hleba,
1 konzerva tunjevine,
nekoliko kašika paradajz pirea ili kečapa,
1 crvena paprika,
100-150 g kukuruza - iz konzerve ili kuvanog,
sir od soje,
po želji seckani mladi luk.
Posna šarena salata sa integralnim pirinčem
Sastojci za posnu šarenu salatu:
300 g integralnog pirinča,
100 g graška ili boranije,
100 g mladih tikvica,
1 zelena paprika,
1 crvena paprika,
2 šargarepe,
čen belog luka,
malo peršuna,
sok od pola limuna,
100 g kiselih krastavaca,
biber,
so.
Posne paprike punjene kukuruzom
Sastojci za posne paprike punjene kukuruzom:
4 crvene babure,
aleva paprika,
200 g kuvanog kukuruza,
30 g makarona,
malo vinskog sirćeta,
1/2 veze peršuna,
biber,
so.
Punjeni plavi patlidžan
Sastojci za punjeni plavi patlidžan:
4-5 manja plava patlidžana,
1 crvena paprika,
1 žuta paprika,
2 šargarepe,
4-5 čena belog luka,
1/2 veze peršuna,
1 l vode,
4-5 kašike soli,
1 kašika šećera,
1/2 kesice konzervansa.
Vegetarijanski đuveč
Sastojci za vegetarijanski đuveč:
1 kg crnog luka,
6 bamija,
1 plavi patlidžan,
2 šoljice pirinča,
1 veza peršuna,
1 list celera,
6 paradajza,
4 krompira,
2 tikvice,
3 crvene paprike "šilje",
maslinovo ulje,
biber,
aleva paprika,
so.