POSNA JELA SA SASTOJKOM: kora od limuna
Manastirska pita
Sastojci za manastirsku pitu:
Za testo:
100 g šećera,
6 kašika džema od kajsija,
po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa,
1/2 l mlake vode,
sok i rendana kora pomorandže,
500 g brašna,
pola kašičice praška za pecivo,
limunova kora,
kašičica sode bikarbone,
pola kašičice cimeta.
Posna štrudla sa makom ili orasima
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.
Korpice sa paštetom od tunjevine
Sastojci za korpice sa paštetom od tunjevine (za 10 korpica prečnika 7 cm):
2 konzerve tunjevine u komadu,
80 g maslina, bez koštice,
1 kašika senfa,
1 kašika posnog majoneza,
malo rendane korice limuna,
kašika seckanog svežeg peršuna,
biber po ukusu,
500 g lisnatog testa.
Katajef
Sastojci za katajef:
Za testo:
150 g brašna,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
300 ml tople vode.
Za fil:
100 g pečenih mlevenih oraha,
40 g šećera,
cimet,
limunova i pomorandžina kora.
Za preliv:
400 g šećera,
200 ml vode,
1 kašičica limunovog soka.
Praznična posna torta
Sastojci za prazničnu posnu tortu:
250 g šećera,
500 g brašna,
1 kašičica sode bikarbone,
1 vanilin šećer,
šoljica kakaoa,
strugana kora od limuna,
250 g šećera u prahu,
500 g oraha,
2 kašike ulja,
1 strugani muskantni oraščić,
sok od 1/2 limuna
Posne bombice od smokvi
Sastojci za posne bombice od smokvi:
400 g suvih smokvi,
250 g kristal šećera,
100 g mlevenih oraha,
narendana kora i sok od jednog limuna,
50 g mlevenih oraha,
30 g kristal šećera.
Posna čokoladna torta sa rumom
Sastojci za posnu čokoladnu tortu:
450 g mlevenog posnog keksa,
strugana kora jednog limuna,
kašičica ruma,
150 g crne čokolade za kuvanje,
200 g margarina,
150 g šećera u prahu,
kašika kakaoa ili šećera u prahu za dekoraciju.
Posna pašteta od haringe i lososa
Sastojci za posnu paštetu od haringe i lososa:
250 g dimljenog lososa,
fileti od jedne dimljene haringe,
kora od pola limuna,
crni i beli biber,
250 g margarina.