U šolji mlake vode umutiti 40 g kvasca i 2 kocke šećera.
Dobro izmešati, staviti ga na toplo mesto i pustiti da ukisne.
U drugi sud staviti otprilike pola litre mlake vode, 5-6 kocki šećera, vrlo malo soli i 1 šoljicu ulja.
Izručiti na to ukisli kvasac pa dodavati brašno i još mešati dok se ne načini testo koje nije suviše tvrdo, ali da se ipak odvaja od varjače.
Kad je testo tako umešeno, ostaviti ga u istom sudu, pokriti ga na toplom mestu i pustiti da nadođe (ukisne, digne).
Kad je testo krenulo izručiti ga pažljivo na dasku posutu brašnom pa ga oklagijompažljivo i grubo rastanjiti na debljinu pola centimetra.
Kalupom za krofne ili širom šoljom za čaj isecati krofne iz rastanjenog testa.
Nepečene krofne ostaviti da odstoje 5 minuta.
Dok krofne nadolaze, u veliku šerpu sipati dosta ulja, jer krofne moraju da plivaju u ulju a da se ne dodiruju, i zagrejati ulje toliko da ne bude pregrejano, odnosno ne sme da počne da gori.
U ulje spustiti 4-5 krofni i pržiti dok krofne ne narastu i porumene.
Kad su krofne pržene, izvaditi ih na salvetom ili platnom obloženu činiju, da se dobro ocede.
Zatim ih posuti šećerom u prahu ili vanilin šećerom i tople služiti.
Potrebno je:
konzerva pasulja,
pola konzerve leblebija,
konzerva tunjevine,
2 struka mladog luka,
pola glavice crvenog luka,
0,5 dl maslinovog ulja,
3 kašike crvenog vina,
kašika senfa,
veza peršuna,
kašičica sušenog origana,
krupna morska so,
biber.
Priprema:
U...
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.
U reduSaznaj više