U šolji mlake vode umutiti 40 g kvasca i 2 kocke šećera.
Dobro izmešati, staviti ga na toplo mesto i pustiti da ukisne.
U drugi sud staviti otprilike pola litre mlake vode, 5-6 kocki šećera, vrlo malo soli i 1 šoljicu ulja.
Izručiti na to ukisli kvasac pa dodavati brašno i još mešati dok se ne načini testo koje nije suviše tvrdo, ali da se ipak odvaja od varjače.
Kad je testo tako umešeno, ostaviti ga u istom sudu, pokriti ga na toplom mestu i pustiti da nadođe (ukisne, digne).
Kad je testo krenulo izručiti ga pažljivo na dasku posutu brašnom pa ga oklagijompažljivo i grubo rastanjiti na debljinu pola centimetra.
Kalupom za krofne ili širom šoljom za čaj isecati krofne iz rastanjenog testa.
Nepečene krofne ostaviti da odstoje 5 minuta.
Dok krofne nadolaze, u veliku šerpu sipati dosta ulja, jer krofne moraju da plivaju u ulju a da se ne dodiruju, i zagrejati ulje toliko da ne bude pregrejano, odnosno ne sme da počne da gori.
U ulje spustiti 4-5 krofni i pržiti dok krofne ne narastu i porumene.
Kad su krofne pržene, izvaditi ih na salvetom ili platnom obloženu činiju, da se dobro ocede.
Zatim ih posuti šećerom u prahu ili vanilin šećerom i tople služiti.
Sastojci za posnu tuna štrudlu:250ml tople vode,1 kašika šećera u kristalu,1 kesica suvog kvasca,1 kesica praška za pecivo,2 kašičice pune soli,550g belog brašna,1.5dl ulja.Za punjenje:2 konzerve tunjevine,1 ceo praziluk,2 ravne kašike slanog začina.Za preliv:3 kašike posnog majoneza,100g susama sirovog.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više