Sastojak: limun
Posni pesto sos od bosiljka
Sastojci za posni pesto sos od bosiljka:
2 šolje svežih listova bosiljka,
1/2 šolje orašastih plodova (indijski orah ili orasi),
2-3 čena belog luka,
1/2 šolje maslinovog ulja,
1/4 šolje nutritivnog kvasca (za dodatni ukus),
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu.
Posna hladna salata od sočiva
Sastojci za posnu hladnu salatu od sočiva:
1 šolja zelenog ili smeđeg sočiva,
1 crvena paprika, sitno iseckana,
1 žuta paprika, sitno iseckana,
1 crveni luk, sitno iseckan,
1 šolja čeri paradajza, prepolovljenih,
1 krastavac, iseckan na kockice,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od jednog limuna,
1 kašičica senfa,
2 kašike seckanog svežeg peršuna,
so i biber po ukusu.
Posna salata od krastavca i jogurta
Sastojci za posnu salatu od krastavca i jogurta:
2 srednja krastavca,
1 šolja posnog jogurta (sojin ili bademov),
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
1 kašičica sveže seckanog kopra ili peršuna,
so i biber po ukusu.
Posne grilovane tikvice sa limunom
Sastojci za posne grilovane tikvice sa limunom:
3-4 srednje tikvice,
2 kašike maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
so i biber po ukusu,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
svež peršun, sitno iseckan (po želji).
Posni tost sa spanaćem i avokadom
Sastojci za posni tost sa spanaćem i avokadom:
4 kriške integralnog hleba,
1 avokado,
2 šolje svežeg spanaća,
1 čen belog luka, sitno seckan,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu.
Posna tortilja sa tofuom i spanaćem
Sastojci za posnu tortilju sa tofuom i spanaćem:
4 tortilje,
200g tofu sira,
200g svežeg spanaća,
1 crvena paprika, iseckana,
1 crveni luk, iseckan,
1 čen belog luka, sitno seckan,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
sok od pola limuna.
Posna voćna salata sa medom
Sastojci za posnu voćnu salatu sa medom:
2 banane, isečene na kolutiće,
6 jagoda, isečene na pola,
2 jabuke, isečene na kockice,
2 kivija, oljuštena i isečena na kockice,
1 narandža, oljuštena i isečena na kockice,
1 šaka grožđa, prepolovljena,
1 kašika meda,
sok od pola limuna.
Posna salata sa tunjevinom i cveklom
Sastojci za posnu salatu sa tunjevinom i cveklom:
1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku ili vodi),
2 srednje cvekle, skuvane i isečene na kockice,
1 crveni luk, sitno seckan,
1 veza peršuna(ili bilo koje zeleno povrće), sitno seckan,
1 kašika maslinovog ulja,
sok od pola limuna,
so i biber po ukusu.
Posna pasta sa avokado sosom
Sastojci za posnu pastu sa avokado sosom:
250g integralne paste (po vašem izboru),
2 zrela avokada,
200g tofu sira (isečenog na kockice),
2 čena belog luka,
sok od 1 limuna,
1/4 šolje maslinovog ulja,
1/4 šolje svežeg bosiljka (iseckanog),
so i biber po ukusu,
čeri paradajz za dekoraciju (opciono).
Posni kolač sa makom i suvim grožđem
Sastojci za posni kolač sa makom i suvim grožđem:
250g mlevenog maka,
200g šećera,
100g griza,
200ml biljnog mleka (bademovo, sojino ili drugo po izboru),
100ml ulja,
1 limun (sok i kora),
1 kašičica vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
50g suvog grožđa,
prstohvat soli.