Sastojak: luk
Posni burgeri od kinoe i leblebija
Sastojci za posne burgere od kinoe i leblebija:1 konzerva leblebija ( ili suve koje potopite preko noći),0,5dl nekuvane kinoe,½ crvene paprike,1 glavica crvenog luka,2-3 čena belog luka,so i biber.Opciono:može peršun ili mirođija,2-3 kašike ovsenog brašna ili brašna od leblebije,susam za valjanje.
Posno jelo sa boranijom
Sastojci za posno jelo sa boranijom:2 tegle boranije,1 glavica luka,2 šargarepe,3 kašike konzerviranog paradajza,2 kašike brašna,1 kašika aleve paprike,1/2 šoljice maslinovog ulja,1/2 veze peršuna,1/2 veze mirođije,3 - 4 čena belog luka,voda,limun,so,biber - po ukusu.
Posne lazanje sa spanaćem
Sastojci za posne lazanje sa spanaćem:500 g spanaća,dve glavice luka,dva čena belog luka,300g testenine za lazanje bez jaja,150g sira biljnog porekla,maslinovo ulje,sušeni origano,so, biber.
Zapečene lignje sa krompirom
Sastojci za zapečene lignje sa krompirom: 1kg neočisćenih lignji, 1kg krompira, 1 veci luk, 1 veća šargarepa, 2-3 čena belog luka, 1dl paradajz soka, 1-1,5 dl vina, so, biber, maslinovo ulje.
Posna maneštra od mahunarki
Sastojci za posnu maneštru od mahunarki: 100g zelene leće, 100g leblebija iz konzerve, 100g pasulja, 100g korena celera, 150g šargarepe, 100g luka, 2 čena belog luka, 800g paradajz pelata, 50ml maslinovog ulja, 2 lista lovora, ½ vezice peršunovog lista, 2 kašičice suvog začina.