Posna musaka od tikvica i koprive

2251
- Advertisement -

Posna musaka od tikvica i koprive

- Sponzor recepta -
Baner D - Mamas (Omnico)

Sastojci za posnu musaku od tikvica i koprive:

  • 2 tikvice isečene na uzdužne trake,
  • 2 sitno sečene glavice luka,
  • 2 rendane šargarepe,
  • 1 crvena paprika isečena na manje kocke,
  • 1 šolja pirinča dugo zrno (2dl),
  • 100g koprive,
  • 1 veza sremuša (ako ima) ili 2-3 čena belog luka,
  • so,biber
  • 4 kašike ulja
  • biljna pavlaka.

Posna musaka od tikvica i koprive se priprema na sledeći način:

  1. Pirinač preliti vrelom vodom da ogrezne i ostaviti da tako stoji oko 30 min. Tako će mu trebati manje vremena da bude kuvan prilikom kasnije pripreme.
  2. Listove koprive blanširajte (kuvajte) u kipućoj vodi oko 3 min.
  3. Ocedite (sačuvajte vodu u kojoj je kopriva kuvana), ostavite da se malo ohladi pa iseckajte na manje komade.
  4. Na zagrejanom ulju u dubljem propržite crni luk, a kada luk omekša dodati šargarepu pa nastaviti prženje oko 2 min uz mešanje.
  5. Nakon toga dodati papriku pa nastaviti prženje još oko 2 min uz mešanje.
  6. Začiniti solju i biberom pa dodati sitno seckani sremuš i koprivu, malo promešajte pa dodajte pirinač i začinite sa još malo soli i bibera.
  7. Sve dobro promešajte, dodajte malo vode u kojoj je kopriva kuvana i krčkajte tako oko 5 min uz povremeno dolivanje vode od koprive i mešanje.
  8. U dobro nauljen pleh (22cm) po dnu poređati tikvice isečene na trake pa preko njih rasporediti fil od povrća i pirinča.
  9. Fil prekriti tikvicama na isti način kao i dno.
  10. Musaku preliti biljnom pavlakom.
  11. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 min.
  12. Pred kraj po potrebi prekriti aluminijumskom folijom da ne zagori.
  13. Nakon pečenja ostaviti da se hladi barem 20 min.
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Posna musaka od tikvica i koprive
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
- Advertisement -