- Advertisement -
Sastojci za posnu musaku od tikvica i koprive:
- 2 tikvice isečene na uzdužne trake,
- 2 sitno sečene glavice luka,
- 2 rendane šargarepe,
- 1 crvena paprika isečena na manje kocke,
- 1 šolja pirinča dugo zrno (2dl),
- 100g koprive,
- 1 veza sremuša (ako ima) ili 2-3 čena belog luka,
- so,biber
- 4 kašike ulja
- biljna pavlaka.
Posna musaka od tikvica i koprive se priprema na sledeći način:
- Pirinač preliti vrelom vodom da ogrezne i ostaviti da tako stoji oko 30 min. Tako će mu trebati manje vremena da bude kuvan prilikom kasnije pripreme.
- Listove koprive blanširajte (kuvajte) u kipućoj vodi oko 3 min.
- Ocedite (sačuvajte vodu u kojoj je kopriva kuvana), ostavite da se malo ohladi pa iseckajte na manje komade.
- Na zagrejanom ulju u dubljem propržite crni luk, a kada luk omekša dodati šargarepu pa nastaviti prženje oko 2 min uz mešanje.
- Nakon toga dodati papriku pa nastaviti prženje još oko 2 min uz mešanje.
- Začiniti solju i biberom pa dodati sitno seckani sremuš i koprivu, malo promešajte pa dodajte pirinač i začinite sa još malo soli i bibera.
- Sve dobro promešajte, dodajte malo vode u kojoj je kopriva kuvana i krčkajte tako oko 5 min uz povremeno dolivanje vode od koprive i mešanje.
- U dobro nauljen pleh (22cm) po dnu poređati tikvice isečene na trake pa preko njih rasporediti fil od povrća i pirinča.
- Fil prekriti tikvicama na isti način kao i dno.
- Musaku preliti biljnom pavlakom.
- Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40 min.
- Pred kraj po potrebi prekriti aluminijumskom folijom da ne zagori.
- Nakon pečenja ostaviti da se hladi barem 20 min.
OCENITE RECEPT:
Naziv recepta:
Posna musaka od tikvica i koprive
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:
- Advertisement -