Sastojak: maslinovo ulje
Posni namaz od patlidžana sa bademima
Sastojci za posni namaz od patlidžana sa bademima:
500g patlidžana,
2 čena belog luka,
5 kašika maslinovog ulja,
3 kašike limunovog soka,
so i biber,
1 kašika seckanog vlašca,
1 kašika peršuna.
Posne špagete sa pesto sosom
Sastojci za posne špagete sa pesto sosom:
500g špageta,
2 vezice svežeg bosiljka,
1 vezica mirođije,
4 čena belog luka,
2 kašike pinjole,
120ml maslinovog ulja,
so.
Posne zapečene paprike i tikvice
Sastojci za posne zapečene paprike i tikvice:500g tikvica,100g crnog luka,2 crvene sveže paprika,2 čena belog luka,1 kašičica pinjola,2-3 kašičice maslinovog ulja,1 kašičica izrendanog kapra, so.Za preliv: 2 kašičice jabukovog sirćeta ,2 kašičice vode, šećer,biber,đumbir,kari.
Luk punjen kus-kusom na veganski način
Sastojci za luk punjen kus-kusom na veganski način:
6 većih glavica luka,
200g instant kus-kusa,
2 kašičice naseckanog đumbira,
ulje,
1 čen sitno naseckanog belog luka,
2 kašičice maslinovog ulja,
2 kašičice badema (naseckanih na listiće),
mleveni kumin,
mleveni korijandar,
2 paradajza (oljuštena i iseckana na kockice),
1 šaka seckanog bosiljka,
so, biber.
Crveni rižoto sa gamborima
Sastojci za crveni rižoto sa gamborima:500g očišćenih gambora,1 konzerva paradajz pelata,1 glavica crnog luka,2-3 čena belog luka,2dl belog vina,250g pirinča,oko 750ml bujona od povrća,2 kašike maslinovog ulja,so, biber,peršun,posni kačkavalj.
Posna pasta sa sremušem, paradajzom i gamborima
Sastojci za posnu pastu sa sremušem, paradajzom i gamborima:170g integralne testenine,50g očišćenog svežeg sremuša,25ml maslinovog ulja,200g čeri (10-12 komada) ili običnog paradajza,oko 200g očišćenih gambora,so i biber,sveži peršun ili bosiljak.
Posna salata od šargarepe sa peršunom i pinjolima
Sastojci za posnu salatu od šargarepe sa peršunom i pinjolima:
oko 500g šargarepe (4-5 srednjih),
1 velika crvena paprika,
1/2 ili cela ljuta papričica,
sveži peršun (oko 45-50g listića),
oko 20g pinjola ili badema ili semenki.
Za preliv:
4 supene kašike maslinovog ulja,
1.5-2 kašike jabukovog ili belog vinskog sirća,
so, biber,
začini po želji.
Riba sa aromatičnim nadevom
Sastojci za ribu sa aromatičnim nadevom:2 fileta ribe po želji,so, biber, maslinovo ulje ,100g čeri paradajza ,1/2 crnog luka,svež bosiljak,1 veza peršuna,3 parčeta tost hleba, 50g posnog kačkavalja.
Posna čorba od tikvica
Sastojci za posnu čorbu od tikvica:1kg tikvica,kašika maslinovog ulja,glavica crnog luka,2 čena belog luka,1/2 kašike karija,kocka za supu od povrća,so i biber po ukusu,kašika iseckanog svežeg peršuna,krutoni (tost) za dekoraciju.
Riba sa pireom od graška
Sastojci za ribu sa pireom od graška:800g fileta bele ribe,1 kašika slačice,morska so,biber,maslinovo ulje,Za pire:500g graška.3 kašike margarina,1 glavica luka,1 čen belog luka,1 kocka za supu,morska so,biber,mirođija.