Sastojak: pečurka
Posna pasta sa spanaćem i pečurkama
Sastojci za posnu pastu sa spanaćem i pečurkama:
250 g posne paste (špageti, taljatele ili po izboru),
200 g svežeg spanaća,
200 g pečuraka (šampinjoni ili bukovače), iseckanih,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
2 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
kašičica limunovog soka,
kašika bademovog mleka (opciono, za kremastiju teksturu).
Posni rižoto sa pečenom bundevom i pečurkama
Sastojci za posni rižoto sa pečenom bundevom i pečurkama:
200 g pirinča arborio (za rižoto),
300 g bundeve, isečene na kockice,
200 g pečuraka, isečenih na listiće,
1 crni luk, sitno iseckan,
3 čena belog luka,
1 l povrćnog bujona,
3 kašike maslinovog ulja,
so, biber i svež peršun po ukusu,
2 kašike posnog parmezana (opciono).
Posna pita sa pečurkama i prazilukom
Sastojci za posnu pitu sa pečurkama i prazilukom:
500 g kora za pitu,
300 g pečuraka (šampinjona ili bilo kojih drugih po izboru),
2 velika praziluka,
1 veza peršuna,
100 ml biljnog ulja,
so i biber po ukusu,
1 kašika biljnog mleka za premazivanje.
Posne grilovane pečurke
Sastojci za posne grilovane pečurke:
500 g pečuraka (šampinjoni, portobello ili bilo koje druge vrste),
3 kašike maslinovog ulja,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
1 kašika balzamiko sirćeta,
so i biber po ukusu,
svež peršun za ukrašavanje (opciono).
Posni đuveč sa pečurkama
Sastojci za posni đuveč sa pečurkama:
200g pirinča,
400g pečuraka,
1 crni luk,
2 šargarepe,
1 crvena paprika,
1 zelena paprika,
2 paradajza,
100g graška (može zamrznut),
2 čena belog luka,
1 kašičica paprike u prahu,
so i biber po ukusu,
2-3 kašike ulja,
peršun za dekoraciju.
Posna pica sa tofuom i pečurkama
Sastojci za posnu picu sa tofuom i pečurkama:
250g brašna,
1 kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
150ml mlake vode,
2 kašike maslinovog ulja,
200g tofua,
200g pečuraka,
100g paradajz sosa,
1 crvena paprika,
1 crni luk,
so i biber po ukusu,
sušeni origano ili bosiljak.