Sastojci za posni rižoto sa tikvicama i pečurkama:
200 g arborio pirinča (ili drugog za rižoto),
1 tikvica, isečena na kockice,
200 g pečuraka (šampinjoni ili vrganji), isečeni na tanke kriške,
1 crni luk, sitno iseckan,
2 čena belog luka, sitno iseckana,
750 ml povrćnog bujona,
100 ml belog vina (opciono),
3 kašike maslinovog ulja,
so i biber po ukusu,
svež peršun za dekoraciju.
Posni rižoto sa tikvicama i pečurkama se priprema na sledeći način:
U dubljem tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i dodajte sitno iseckan crni luk. Pržite dok ne postane staklast, pa dodajte beli luk.
Dodajte pečurke i tikvice i pržite dok ne omekšaju i lagano porumene, oko 5 minuta. Izvadite povrće iz tiganja i ostavite sa strane.
U isti tiganj dodajte preostalu kašiku ulja i sipajte pirinač. Pržite 2-3 minuta dok pirinač ne postane svetlo zlatan.
Sipajte vino (ako ga koristite) i kuvajte dok alkohol ne ispari. Zatim počnite da dodajete povrćni bujon po malo, neprestano mešajući dok se pirinač ne skuva, a tečnost ne upije.
Vratite pečurke i tikvice u rižoto, promešajte i kuvajte još 2-3 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu.
Sastoji za posni kuvani ovas sa voćem:
1 šolja ovsenih pahuljica,
2 šolje vode,
1/2 šolje seckanog voća po izboru (npr. jabuke, banane, jagode, suve šljive),
1 kašičica cimeta,
prstohvat soli.
Koristimo kolačiće kako bi smo Vam osigurali najbolje korisničko iskustvo. Daljim korišćenjem ovog sajta smatraćemo da se slažete sa upotrebom kolačića.U reduSaznaj više