Sastojak: pirinač
Posne paprike punjene pečurkama
Sastojci za posne paprike punjene pečurkama:
2 šoljice ulja,
500 g paradajza,
3 glavice crvenog luka,
2 male šoljice pirinča,
500 g pečuraka,
10 kom paprika,
vezica peršunovog lista,
so.
Posna supa od povrća
Sastojci za posnu supu od povrća:
malo ulja,
1 glavica luka, sitno iseckanog,
1/2 crvene paprike, iseckane na kockice,
1/2 zelene paprike, iseckane na kockice,
1 stabljika celera, iseckana,
1 šargarepa, izrendana sitno,
1 litar vode,
1 krompir, oljušten i iseckan na kockice,
1/2 šolje graška,
1/2 šolje kukuruza,
1 šolja cvetića od karfiola,
3 lista kupusa, iseckana na kockice,
1 list lovora,
so ili vegeta,
biber,
posni rezanci ili šolja pirinča, opranog.
Riblje pljeskavice
Sastojci za riblje pljeskavice:
300 g tunjevine,
500 g oslića,
200 g sardine,
100 g barenog pirinča,
100 g prezli,
10 čenova belog luka,
2 glavice crnog luka,
kašičica muskantnog oraha,
biber,
so.
Punjene lignje
Sastojci za punjene lignje:
1 kg lignji,
1 šolja barenog pirinča,
2 glavice crnog luka,
peršunov list,
1/2 čaše ulja,
3 zrela paradajza,
1/3 čaše crnog vina,
so.
Posna sarma od kiselog kupusa
Sastojci za posnu sarmu od kiselog kupusa:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča, probranog i opranog,
1 kg crnog luka, sitno iseckanog,
3-4 šargarepe, sitno izrendane,
1 koren peršuna, sitno izrendan,
3-4 cena belog luka, sitno iseckan,
5-6 listova lovora,
biber,
ulje,
so,
aleva paprika.