Sastojak: šargarepa
Posni gulaš od pečuraka i ribe
Sastojci za posni gulaš od pečuraka i ribe:400g šampinjona,400g bukovače,300g fileta oslića,4 glavice crnog luka,2 šargarepe,4 čena belog luka,2dl belog vina,2 kašike soja sosa,so,biber.
Posna riblja čorba na dalmatinski način
Sastojci za posnu riblju čorbu na dalamatinski način:1kg riblji ragu,600g fileta oslića bez kože,3,4 čena belog luka,2 glavice luka,1 šargarepa,1 veza peršuna,50ml maslinovog ulja,so i biber.
Posna sarma od slatkog kupusa
Sastojci za posnu sarmu od slatkog kupusa:1 veća glavica (1,5-2kg) slatkog kupusa,50g crvene soje u ljuspicama,100g pirinča,300g praziluka,200g šargarepe,1 manja vezica peršuna,1 kašika aleve paprike,150ml ulja,4 listića lovora,po ukusu suvi biljni začin,po ukusu mleveni biber.Preliv:1/2 l pasiranog paradajza,100ml vode,po ukusu so.
Posna pašteta od povrća i senfa
Sastojci za posnu paštetu od povrća i senfa:300g crvenog krompira,100g šargarepe,50g paškanata,manja glavica crnog luka,50g blanširanog kikirikija,kašika senfa,dva mala čena belog luka,malo soli,začini po ukusu.
Posna sirova torta sa šargarepom
Sastojci za posnu sirovu tortu sa šargarepom:
100g urmi bez koštica (potopiti u vrelu vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta),
300g suvih kajsija (potopiti u vrelu vodu dok ne omekšaju),
500g oljuštene i narendane šargarepe,
120 – 150g kokosovog brašna (ili mlevena heljda, orasi…),
1 kašičica burbon vanile,
1/2 kašičice cimeta,
1 kašika mlevene ljuske psilijuma (može i bez),
100 ml rastopljenog kokosovog ulja,
5 – 10 kašika meda (najbolje po ukusu zasladiti).
Posna minestrone supa
Sastojci za posnu minestrone supu: kašika maslinovog ulja, glavica crvenog luka, sitno iseckana, 2 šargarepe, iseckane,stabljika celera, iseckana, 4 šolje bujona od povrća, konzerva oguljenog i na kockice iseckanog paradajza, 120g zelenih mahuna, 1 tikvica, iseckana, šolja svežih listova spanaća, konzerva belog pasulja, šolja sitne posne testenine, grkljančići.
Posni potaž od špargle
Sastojci za posni potaž od špargle: 150g obarenih špargli, 150ml ceđenog soka od šargarepe, 1 sveža šargarepa, so, biber.
Posne pihtije sa ribom
Sastojci za posne pihtije sa ribom: 200g posnog majoneza + za ukrašavanje, 400g fileta ribe po želji, 170g tunjevine iz konzerve, 150g šargarepe, 200g graška, 200g kukuruza šećerca, 2-3 grančice celera, 2-3 grančice peršuna, 150g mariniranih šampinjona, so, mešavina začina, mleveni biber, 1l hladne vode, 40g Agar-Agara(posni želatin), aleva paprika, rukola, crne masline.
Posna sarma sa pšenicom i orasima
Sastojci za posnu sarmu sa pšenicom i orasima: 1 veća glavica (oko 3kg) kiselog kupusa, 2 veće glavice crnog luka, 2 srednja struka praziluka, 4 veće šargarepe, 2 srednja krompira, 160g pirinča, 150g crvene soje, 3 veća čena belog luka, 1 vezica peršuna, 4 kašike suvih pšeničnih klica, 100g mlevenih oraha, 50g korena celera, 3cm svežeg korena đumbira, 100ml pasiranog paradajza, 2 kašike aleve paprike, 1 kašičica mlevenog bibera, 4 kašičice suvog biljnog začina.
Posna krem čorba od bundeve i krompira
Sastojci za posnu krem čorbu od bundeve i krompira: 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, 450g očišćene bele bundeve, 100g praziluka, 30g mladog crnog luka, 3-4 čena belog luka, 400g očišćenog krompira, 60g šargarepe, so i mleveni crni biber, 1 kašičica suvog začina.