- Advertisement -
Sastojci za posnu sirovu tortu sa šargarepom:
- 100g urmi bez koštica (potopiti u vrelu vodu dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta),
- 300g suvih kajsija (potopiti u vrelu vodu dok ne omekšaju),
- 500g oljuštene i narendane šargarepe,
- 120 – 150g kokosovog brašna (ili mlevena heljda, orasi…),
- 1 kašičica burbon vanile,
- 1/2 kašičice cimeta,
- 1 kašika mlevene ljuske psilijuma (može i bez),
- 100 ml rastopljenog kokosovog ulja,
- 5 – 10 kašika meda (najbolje po ukusu zasladiti).
Za glazuru:
- Advertisement -
- 150g indijskih oraha (natopljenih u vodi preko noći),
- 50ml rastopljenog kokosovog ulja,
- kašika soka od limuna,
- 5 kašika meda.
Posna sirova torta sa šargarepom se priprema na sledeći način:
- Omekšale kajsije i urme izmiksajte u pire uz dodatak kokosovog ulja i meda. Šargarepu sitno narendajte, pa pomešajte sa mešavinom kajsija i urmi.
- U većoj posudi pomešajte šargarepu i pire od suvog voća pa dodajte i ostale sastojke uz postepeno dodavanje brašna od kokosa.
- Nemojte dodati svu količinu kokosovog brašna odjednom.
- Sačekajte nekoliko minuta da upije tečnost pa ako bude bilo potrebe dodajte još malo kokosovog brašna. Smesa ne treba da bude suva i mrvičasta.
- Dodajte još zaslađivača po želji i ukusu.
- Kalup za tortu obložite papirom za pečenje, a stranice premažite kokosovim uljem ili i njih obložite prozirnom folijom (što sam ja učinila)
- Sada stavite sjedinjenu masu na dno kalupa i ravnomerno utapkajte i rasporedite sve.
- Zatim pripremite glazuru tako što ćete sve sastojke staviti u blender ii sve dobro izmiksati dok ne dobijete vrlo finu, kremastu smesu.
- Premažite je preko smese sa šargarepom.
- Tortu sa šargarepom najbolje ostavite u frižideru preko noći.
OCENITE RECEPT:

Naziv recepta:
Posna sirova torta sa šargarepom
Autor:
posnajela.rs
Objavljen:
Vreme za pripremu:
Prosečna ocena:

























- Advertisement -