POSNA JELA SA SASTOJKOM: smuđ
Smudj sa posnim majonezom
Sastojci za smuđa sa posnim majonezom:
3 kg smudja,
1 veza bele zeleni,
100 g šargarepe,
150 g korena celera,
1 glavica crnog luka,
2 lovorova lista,
malo bibera u zrnu,
šoljica i po belog vina,
šoljica sirćeta,
posni majonez,
so.
10 načina za pripremu ribe koje morate probati
Ovu su recepti za pripremu ribe i morskih plodova na deset fenomenalnih načina: 10. Brancin sa povrćem 9. Hladne skuše 8. Marinirani smuđ 7. Šaran punjen orasima...
Riba punjena povrćem
Sastojci za ribu punjenu povrćem:
dve veće morske ili rečne ribe po želji (skuša, smuđ, pastrmka),
1 kg krompira,
300 g šargarepe,
250 g smrznutog graška,
2-3 manje glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke,
veza peršuna,
3-4 kašike ulja,
limun,
biber,
so,
pomorandža.
Riba u marinatu
Sastojci za ribu u marinatu:
3 kg ribe (šaran, som, kečiga, smuđ, mrena),
1,5 l vode,
1 dl sirćeta,
2-3 glavice sitno sečenog belog luka,
1 dl ulja,
so,
brašno,
ulje za prženje.
Kroketi od smuđa
Sastojci za krokete od smuđa:
1 kg smuđa,
4 kašike ulja,
10 svežih šampinjona,
veza zeleni,
sok od 1 limuna,
brašno,
100 g margarina,
2 krompira,
so.
Paprikaš od ribe
Sastojci za paprikaš od ribe:
1 kg ribe (som ili smuđ, šaran i kečiga),
3 glavice crnog luka,
4 paprike,
5 paradajza,
1 ljuta papričica,
biljni začin,
litar i po vode,
so.
Posna alaska čorba
Sastojci za posnu alasku čorbu:
2 kg razne sitne ribe (šaran, štuka, smuđ, som...),
4 glavice crnog luka,
peršun,
celer,
lovorov list,
beli biber u zrnu,
2-3 crvene paprike,
so.
Fileti smuđa sa povrćem
Sastojci za filete smudja sa povrćem:
500 g fileta smuđa,
300 g paradajza,
200 g crnog luka,
200 g paprike,
200 ml belog vina,
2 čena belog luka,
2 kašike maslinovog ulja,
mirođija,
origano,
limun,
biber,
so.