dve veće morske ili rečne ribe po želji (skuša, smuđ, pastrmka),
1 kg krompira,
300 g šargarepe,
250 g smrznutog graška,
2-3 manje glavice crnog luka,
2 čena belog luka,
3-4 kašike povrtnog bujona iz kocke,
veza peršuna,
3-4 kašike ulja,
limun,
biber,
so,
pomorandža.
Riba punjena povrćem se priprema na sledeći način:
Svo povrće očistite i operite.
Krompir i crni luk isecite na kockice, šargarepu na tanke kolutove, pa sve pomešajte.
Dodajte smrznuti grašak, seckani beli luk i peršun, začinite suvim začinom, pobiberite i posolite, pa sipajte ulje i dobro promešajte.
Ribe očistite, operite, odstranite im glave, malo posolite, a zatim ih napunite pripremljenim filom.
Poređajte ih u posudu za pečenje, prelijte uljem, preko riba rasporedite ostatak fila i kolutove pomorandže i sve prekrijte aluminijumskom folijom.
Pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, ali desetak minuta pred kraj pečenja uklonite foliju, pojačajte temperaturu na 200 stepeni i zapecite da riba i povrće porumeni.
Sastojci za posni kolač sa makom i mlevenim orasima:
Za kore:
2,5 dl gazirane vode,
2 kašike šećera,
2,5 dl ulja,
1 kašika suvog kvasca,
600 g brašna.
Za fil sa makom:
250 g mlevenog maka,
125 g šećera u prahu,
150 g džema od šljiva.
Za fil od oraha:
250 g mlevenih oraha,
125 g šećera u prahu,
150 g džema od kajsija.
Za premaz:
džem od kajsija,
mleveni orasi.