Sastojak: so
Lešo riba
Sastojci za lešo ribu:
1 kg škarpine ili zubatca,
1,5 dl ulja,
2 manje glavice belog luka,
pola veze peršuna,
1 dl belog vina,
1 dl maslinovog ulja,
biber,
so.
Punjene lignje
Sastojci za punjene lignje:
1 kg lignji,
1 šolja barenog pirinča,
2 glavice crnog luka,
peršunov list,
1/2 čaše ulja,
3 zrela paradajza,
1/3 čaše crnog vina,
so.
Posna sarma od kiselog kupusa
Sastojci za posnu sarmu od kiselog kupusa:
2-3 glavice kiselog kupusa,
1 kg pirinča, probranog i opranog,
1 kg crnog luka, sitno iseckanog,
3-4 šargarepe, sitno izrendane,
1 koren peršuna, sitno izrendan,
3-4 cena belog luka, sitno iseckan,
5-6 listova lovora,
biber,
ulje,
so,
aleva paprika.
Krompir pečen na vodi
Sastojci za krompir pečen na vodi:
1,5 kg krompira,
5 cešnjeva belog luka,
sok od limuna,
origano,
biber,
so,
1/2 šolje vode.
Posni pasulj prebranac
Sastojci za posni pasulj prebranac:
400 gr pasulja,
3 glavice luka,
1 šargarepa,
so,
biber,
ulje.
Posne palačinke
Sastojci za posne palačinke:
3 šolje brašna,
2,5 šolje kisele vode,
1 kašika šecera,
malo soli,
1/2 kašicice praška za pecivo,
1 keseica vanilin šecera,
ulje.
Posna meksička salata
Sastojci za posnu meksičku salatu:
600 gr crvenog ili belog pasulja,
3 glavice crnog luka,
4 slatke paprike,
150 gr kuvanog kukuruza,
ulje,
sirće,
so,
biber.
Posna salata od pasulja na kosovski način
Sastojci za posnu salatu od pasulja:
500 grama pasulja tetovca,
5 suvih ljutih paprika,
2 čena belog luka,
ulje,
sirće,
so.
Posna salata sa škampima
Sastojci za posnu salatu sa škampima:
30-tak škampa,
1/2 kg spanaća,
1 crveni luk,
90 ml maslinovog ulja,
2 slatke crvene paprike,
2 veća čena belog luka,
3 kašike sirćeta,
125 grama seckanog svežeg bosiljka ili peršuna,
malo narendane limunove kore,
so i biber.
Posna salata od krompira i krastavaca
Sastojci za posnu salata od krompira i krastavaca:
1 veći krastavac, oljušten i iseckan na kockice,
3 velika ili 4 mala krompira,
1 kašika senfa (po želji može i više),
ulje,
sirće,
so,
biber,
svež peršun.