Sastojak: susam
Hleb sa koprivom
Sastojci za hleb sa koprivom:
400g belog pšeničnog brašna,
100g pšeničnog integralnog brašna,
1 puna kašičica suvog kvasca,
1 kašičica šećera,
1dl maslinovog ulja,
25g mlevenog lana,
25g susama,
50g sveže koprive,
1 kašičica soli,
oko 2,5dl mlake vode.
Posna vekna sa pečurkama
Sastojci za posnu veknu sa pečurkama:30g suve bukovače,100g praziluka,1 čen belog luka,400g belih šampinjona,200g braon šampinjona,4 kašike maslinovog ulja,1 kašičica soli,2 kašike senfa,1/2 kašičice sveže mlevenog bibera,200g sitno seckanog krompira,grančica majčine dušice,250g lisnatog testa.Za premazivanje:ulje pomešano sa senfom i biberom,susam.
Posne batat bombice
Sastojci za posne batat bombice:200g pečenog batat krompira,200g očišćenog mesa pastrmke,50g susama,3 kašike prezli,1 kašika maslinovog ulja,1 kašika liimunovog soka,1/2 kašičice mlevenog đumbira,po ukusu soli,prema potrebi pečenog kikirikija.Za posipanje:100g posnog dimljenog kačkavalja,1 vezica luka vlašca,po potrebi jestive korpice.
Posni raženi prutići
Sastojci za posne ražene prutiće:200g belog brašna,100g raženog brašna,2 kašike meda,1 kašičica soli,1 kesica suvog kvasca,2dl vode.Za posipanje:1 kašika susama,1 kašika lana,1 kašika semenki suncokreta,1 kašika ječmenih pahuljica,0,7dl vode,2 kašike ulja.
Posne šnicle sa sosom
Sastojci za posne šnicle sa sosom:50g senfa,300g šnicli od soje,100g brašna,50g susama,začin C,list lorbera,biber u zrnu,kašičica origana,ruzmarin,ulje,100g posnog majoneza,3 kisela krastavčića.
Posne kuglice sa susamom
Sastojci za posne kuglice sa susamom:125g posnog margarina,4 kašike meda,4 kašike šećera,100g čokolade,100g posnog mlevenog keksa,100g mlevenih oraha,200g susama.
Šareni posni mafini
Sastojci za šarene posne mafine:2 čaše pšeničnog brašna,2 čaše palente,4 kašike griza,150g krompira,200g kiselih krastavčića,50g šargarepe,50g graška,50g šećerca,2 praška za pecivo,1 kašičica soli,1 čaša ulja,3 čaše kisele vode,1 kašika susama.
Posna kukuruzna pogača
Sastojci za posnu kukuruznu pogaču:350g kukuruznog brašna,500g belog brašna,20ml ulja,1 kašika margarina,2 kašičice soli,40g kvasca,400ml mlake vode,1 kašičica šećera.Za premazivanje: 1 kašika margarina,so,susam.
Posna tuna štrudla
Sastojci za posnu tuna štrudlu:250ml tople vode,1 kašika šećera u kristalu,1 kesica suvog kvasca,1 kesica praška za pecivo,2 kašičice pune soli,550g belog brašna,1.5dl ulja.Za punjenje:2 konzerve tunjevine,1 ceo praziluk,2 ravne kašike slanog začina.Za preliv:3 kašike posnog majoneza,100g susama sirovog.
Posne špagete na vodi
Sastojci za posne špagete na vodi:250g posnih špageta,150g mladog spanaća,100g pečurki (šampinjona),2 čena sitno seckanog belog luka,50ml paradaz sosa,bibera i soli,osušeni origano,pečeni susam,1 kašika taan (namaz od susama),1kašika soja sos (posni).