Hleb sa koprivom

31
- Advertisement -

Hleb sa koprivom

Sastojci za hleb sa koprivom:

  • 400g belog pšeničnog brašna,
  • 100g pšeničnog integralnog brašna,
  • 1 puna kašičica suvog kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1dl maslinovog ulja,
  • 25g mlevenog lana,
  • 25g susama,
  • 50g sveže koprive,
  • 1 kašičica soli,
  • oko 2,5dl mlake vode.

Hleb sa koprivom se priprema na sledeći način:

  1. Od pripremljenih 2dl mlake vode odvojite pola pa dodajte šećer i suvi kvasac, promešajte i ostavite na toplom mestu da se kvasac aktivira i lepo zapeni.
  2. Koprivu oprati pa staviti u supersecka (ili blender) zaedno sa maslinovim uljem i solju (po potrebi malo vode da se kopriva pretvori u pire) i sve dobro usitniti.
  3. U posudu za mešanje sipati sve suve sastojke.
  4. Kada se kvasac aktivirao, u posudu sa suvim sastojcima dodajte kvasac, i pire od koprive.
  5. Sve dobro zamesiti tako da testo bude malo mekše.
  6. Teksturu testa kontrolišete dodavanjem brašna ili vode.
  7. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje ili lagano je nauljite i obrašnjavite, pa stavite testo otprilike oblikovano u dimenzije posude.
  8. Testo po želji možete posuti sa malo susama i nakon toga ostaviti na toplom mestu da raste oko 45min.
  9. Peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 40-50min.
  10. Po potrebi pred kraj pečenja (10 min pred kraj) pokriti hleb aluminijumskom folijom da po površini ne bi zagoreo.
  11. Nakon pečenja ostaviti da se malo ohladi, pa izvaditi iz kalupa i umotati u čistu pamučnu krpu i ostaviti da se potpuno ohladi
OCENITE RECEPT:
recipe image
Naziv recepta:
Hleb sa koprivom
Autor:
Objavljen:
Vreme za pripremu:
- Advertisement -