Sastojak: suvo grožđe
Posne carske bombone
Sastojci za posne carske bombone:
100 g šećera,
200 g mlevenih oraha,
200 g suvog groždja,
200 g urmi,
200 g suvih smokava,
200 g kandirane pomorandžine kore,
pola šolje ruma.
Posni rolat od oblandi
Sastojci za posni rolat od oblandi:
veće pakovanje oblandi,
250 g šećera,
150 g seckanih smokava,
150 g suvog groždja,
150 g seckanih oraha,
100 g čokolade za kuvanje,
malo rendane kore od limuna,
vanil šećer,
250 g posnog margarina,
100 ml vode.
Posna torta sa suvim groždjem
Sastojci za posnu tortu sa suvim groždjem:
250 g šećera,
250 g oraha,
3 štangle posne čokolade,
1 muskantni oraščić,
1 šaka suvog groždja.
Manastirska pita
Sastojci za manastirsku pitu:
Za testo:
100 g šećera,
6 kašika džema od kajsija,
po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa,
1/2 l mlake vode,
sok i rendana kora pomorandže,
500 g brašna,
pola kašičice praška za pecivo,
limunova kora,
kašičica sode bikarbone,
pola kašičice cimeta.
Posna pita sa jabukama i medom
Sastojci za posnu pitu sa jabukama:
pakovanje kora za pitu,
1 kg jabuka,
med,
kisela voda,
sećer,
vanilin šećer,
malo brašna ili čistog pčelinjeg voska,
cimet,
orasi,
suvo groždje po želji.
Posna pita sa makom na vodi
Sastojci za posnu pitu sa makom:
500 g mlevenog maka,
500 g kora za pitu,
300 g šećera,
150 g suvog groždja (nije obavezno),
vanilin šećer (nije obavezno),
voda,
malo brašna.
Postan kolač od pomorandže
Sastojci za postan kolač od pomorandže:
700 g šećera,
3 dl ulja,
150 g suvog grožđa,
150 g seckanih + 200 g mlevenih oraha,
po 2 kašike kakaoa i džema od kajsija,
kašičica sode bikarbone,
400 g brašna,
250 g šargarepe,
kesica praška za pecivo,
sok i kora od 1 pomorandže,
4 jabuke,
100 g posne čokolade za kuvanje.
Posna štrudla sa makom ili orasima
Sastojci za posnu štrudlu sa makom ili orasima:
Za testo:
400 g brašna,
80 g margarina,
60 g šećera,
2,5 dl mlake pouljene vode,
kora od limuna,
20 g kvasca,
so.
Fil za štrudlu sa makom:
300 g maka,
2 dl mlake pouljene vode,
100 g suvog grožđa,
100 g šećera,
1 kesica vanilin šećera,
kašičica cimeta,
rum po želji,
kora od limuna.
Fil za štrudlu sa orasima:
500 g oraha,
100 g šećera,
2 dl mlake pouljene vode,
80 g suvog grožđa,
cimet,
rum,
šećer u prahu za posipanje.
Posne karamel palačinke sa jabukama
Sastojci za posne karamel palačinke sa jabukama:
6 palačinki,
3 jabuke,
4-6 kašika šećera,
4 kašike margarina,
cimet,
suvo groždje po želji.
Posna suva pita od integralnih kora
Sastojci za posnu suvu pitu od integralnih kora:
600 g integralnih kora za pitu,
250 g malteksa,
ekstrat vanile,
200 g suvog grožđa,
1 limun,
1/2 kg oraha ili mlevenog maka,
1 dl ulja,
rendani muskantni orah.