Rernu zagrejte na 150 stepeni, paradajz operite i isecite po dužini, ako je okruglog oblika isecite ga popreko.
Poređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje tako što ćete sočnu stranu paradajza da okrenete nagore i pecite 15-ak minuta da se osuši.
Za to vreme u blenderu ispasirajte beli luk sa suvim origanom, morskom solju, biberom i maslinovim uljem, izvadite pleh i četkom za kolače obilno premažite površinu paradajza.
Pecite oko 90 minuta, ali vodite računa da paradajz ne zagori.
Preko pospite sveže listiće bosiljka i servirajte dok je jelo toplo, a možete da ga poređate u teglu, prelijete do vrha maslinovim uljem, sačekate da se ohladi i čuvate u frižideru za dodatak pastama i varivima.
Za pitu sa jabukama potrebno je: 16 tankih kora, 6 kiselih jabuka, sok od pola limuna, 1 šolja mlevenih oraha ili prezli, 3-4 kašike šecera, ulje za podmazivanje