POSNA JELA SA SASTOJKOM: morska so
Posne kuglice sa suvim voćem
Sastojci za posne kuglice sa suvim voćem:
6 kašika brusnica ili suvog grožđa,
4 suve smokve,
6 urmi,
4 kašike mlevenih badema,
2 kašičice nezaslađenog kakao praha,
po pola kašičice mlevenog kardamoma i korijandera,
prstohvat morske soli i kašičica limunovog soka.
Za valjanje:
kakao u prahu,
kokos.
Testenina sa somovinom i keljom
Sastojci za testeninu sa somovinom i keljom:
4 fileta somovine (po 150 g),
2-3 kašike soka od limete,
krupna morska so,
krupnije mleven biber,
manja glavica kelja,
kašičica ulja,
500 g testenine bez jaja.
Posna salata od tikvica
Sastojci za posnu salatu od tikvica:
1 kg tikvica,
šargarepa,
glavica crvenog luka,
čen belog luka,
kašika soka od limuna,
kašika maslinovog ulja,
morska so i biber po ukusu,
2 šake pečenog badema,
kašika svežeg iseckanog peršuna,
kašika svežeg iseckanog bosiljka.
Losos sa šljivama i krastavcem
Sastojci za losos sa šljivama i krastavcem:
4 fileta lososa,
4 šljive,
veliki krastavac,
2 glavice crvenog luka,
žuta ili narandžasta paprika,
2 kašike sitno iseckanog svežeg lista peršuna,
4 kašike maslinovog ulja,
2 kašike vinskog sirćeta,
morska so
biber po ukusu.
Zapečeni paradajz
Sastojci za zapečeni paradajz:
6 do 10 zrelih paradajza,
6 čenova belog luka,
2 kašike suvog origana,
125 ml ekstra ceđenog maslinovog ulja,
nekoliko listova svežeg bosiljka,
morska so,
mleveni biber po ukusu.
Gaspačo od lubenice sa ukusom limete
Sastojci za gaspačo od lubenice:
4 kriške lubenice,
crvena paprika isečena na kockice,
šolja iseckanog paradajza,
šolja iseckanog krastavca,
šolja crvenog luka sitno naseckanog,
pola šolje korijandera,
pola šolje nane,
čili papričica,
2 čena belog luka,
sok od po jednog limuna i limete,
pola kašike kumina,
sveže mleveni crni biber,
morska so.
Posna salata od lignji
Sastojci za posnu salatu od lignji:
500 g lignji,
1 manji struk praziluka,
maslinovo ulje,
sok od limuna,
morska so,
veza peršuna,
pola kašičice sušene žalfije.
Salata od tunjevine
Potrebno je:
konzerva pasulja,
pola konzerve leblebija,
konzerva tunjevine,
2 struka mladog luka,
pola glavice crvenog luka,
0,5 dl maslinovog ulja,
3 kašike crvenog vina,
kašika senfa,
veza peršuna,
kašičica sušenog origana,
krupna morska so,
biber.
Priprema:
U...